Hlavní obsah

YouTube zastavil německou verzi Russia Today. Kreml hrozí odvetou

Foto: Profimedia.cz

Šéfredaktorka kanálu RT Margareta Simonjanová požaduje od Kremlu tvrdou odvetu.

Reklama

Dva německojazyčné kanály stanice RT (Russia Today), které vysílají s podporou Kremlu, už diváci na YouTube neuvidí. Vysílaly totiž dezinformace o covidu a porušily tak pravidla této platformy.

Článek

„YouTube měl pro svou komunitu vždy jasná pravidla, která určovala, co je na této platformě dovoleno,“ citoval deník The Guardian mluvčího YouTube. Platforma nejdříve potrestala ruský kanál pozastavením postování videí na týden, během něj se ale Rusové snažili zákaz umísťování videí na serveru obcházet. Výsledkem byl v úterý úplný zákaz obou německojazyčných kanálů kvůli porušení pravidel YouTube.

O den později Rusové zareagovali výhrůžkou, že platformu YouTube na svém území zablokují. Hrozba zazněla z Roskomnadzoru, vládním úřadu dohlížejícím na média. K zablokování platformy prý Rusko přistoupí v případě, že by YouTube zakázané kanály opět nepovolil.

Ruské ministerstvo zahraničí mluví o „bezprecedentní informační agresi“. Šéfredaktorka RT Margareta Simonjanová označila zákaz za „skutečnou mediální válku vyhlášenou Německem Ruskému státu“. Vyzvala také režim Vladimira Putina, aby reagoval zákazem německých veřejnoprávních kanálů ARD a ZDF.

Během pandemie kanál RT zpochybňoval existenci druhé vlny nemoci v Německu a informoval také o údajném „očkovacím masakru“ v Norsku.

Kanál RT přitom není jediný, který kvůli covidovým dezinformacím YouTube zakázal. Podobný zákaz dostala v srpnu na sedm dní stanice Sky News Australia, protože zveřejnila videa popírající existenci koronaviru a nabádající lidi, aby k léčení používali hydroxichlorochin nebo i v Česku dříve propagovaný ivermektin.

Na čtyři hodiny pak YouTube zastavil letos v lednu vysílání britského rádia oneTalk, loni v listopadu pak nemohla svá videa postovat týden americká stanice One America News Network.

YouTube přitvrdí proti dezinformacích o všech vakcínách

Ve středu společnost YouTube zároveň oznámila, že smaže veškerá videa, která budou obsahovat dezinformace o všech schválených vakcínách, informovala o tom CNN.

Uživatelům, kteří nahrají video obsahující dezinformaci o jakékoliv „aktuálně schválené vakcíně místními úřady a Světovou zdravotnickou organizací“, bude video smazáno a mohou čelit i celkovému zákazu, píše YouTube v prohlášení.

Má se to týkat jak prohlášení o konkrétních vakcinačních programech jako například proti spalničkám, tak i obecných prohlášeních o vakcínách. „To zahrnuje obsah, který nepravdivě uvádí, že vakcíny způsobují autismus, rakovinu nebo jsou v nich sledovací zařízení,“ dodává YouTube.

Reklama

Doporučované