Hlavní obsah

Z 25 dětí nám zbylo sedm. Zavíráme, snad to ustojíme, zní ze soukromých školek

Foto: Profimedia.cz

Řada školek zavírá. Některé naopak zřizovatelé udržují otevřené, aby se měl kdo postarat o děti zdravotnického personálu a dalších klíčových profesí (ilustrační foto).

Reklama

Řada soukromých školek a jeslí zavírá nebo omezuje svou činnost. Pokud opatření kvůli koronaviru budou trvat několik měsíců, dostanou se do finančních potíží.

Článek

V Ústí nad Labem je otevřená jediná mateřská školka a do ní přišly jen děti zdravotníků. V Liberci jsou otevřené skoro všechny z tří desítek mateřinek, ale dorazila asi jen desetina dětí. V Českých Budějovicích školky zavřeli a totéž čeká zítra Jindřichův Hradec.

Ve výčtu by se dalo pokračovat dál. O otevření mateřských školek či jeslí rozhodují zřizovatelé – města či obce – a jejich náklady spojené s uzavřením kvůli koronavirové epidemii ponesou právě radnice, kraje či stát.

Vzhledem k nedostatku míst v předškolních zařízeních ale existuje řada soukromých školek a těm by dlouhodobý výpadek příjmů mohl způsobit potíže.

„Nejdříve jsme si dlouho říkali, že by se ještě otevřít dalo. Pak nám ale z nahlášených 25 dětí zbylo jen 7. Ostatní rodiče omluvili. V takové situaci by z ekonomického hlediska rozhodně nemělo smysl otevírat,“ komentuje první den po uzavření celé země do karantény ředitel pražské školky Chůvička Pavel Kopřiva.

Školka Chůvička v pondělí musela zavřít obě své provozovny kvůli nedostatku dětí. „Situace je zatím ještě dobrá. Jednání ohledně nájmu, který nám tvoří největší finanční zátěž, už jsme pro jistotu zahájili minulý týden. Dokud to půjde, tak finanční situaci budu řešit svépomocí. Žádný krach nám zatím nehrozí,“ dodal Kopřiva.

Na základě vládních opatření a doporučení pro školy na Praze 1 musela zavřít také školka MiniMíša. „Jestli pak pojedeme dál, nebo zkrachujeme, záleží pouze na tom, jak dlouho tahle situace potrvá,“ sdělil Seznam Zprávám jednatel další ze zavřených školek Luděk Knesl.

Provozovatelé obou zařízení se shodují v tom, že by skutečná finanční krize pro školky mohla nastat, kdyby musely zůstat zavřené například až na tři měsíce.

„Co se týče nějakých náhrad nebo kompenzací, tak cesta k nim je jasně nastavena. Pokud bychom se dostali do skutečné finanční krize, tak se obrátíme na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku,“ dodává Knesl.

Ne všechny soukromé školky v pondělí zcela zavřely. Například školka Krteček v České Lípě zavedla zvláštní opatření. Podle tohoto opatření do školky nebudou vpuštěny děti, které v posledních 14 dnech navštívily rizikové oblasti nebo vykazují příznaky infekčního onemocnění.

Reklama

Doporučované