Hlavní obsah

Z Afghánistánu za 141 tisíc Kč, nabízí Blackwater. Bezcitné, říká Bílý dům

Foto: Profimedia.cz

Americká evakuace. Ilustrační foto.

Reklama

Chcete se dostat z kábulského letiště do bezpečí mimo Afghánistán? Zaplaťte 6 a půl tisíce dolarů, nabízí Erik Prince ze známé soukromé vojenské agentury Academi, dříve Blackwater. Z Bílého domu kvůli tomu zaznívá ostrá kritika.

Článek

„Nemyslím si, že by jakákoliv lidská bytost, jež má srdce a duši, podporovala snahy vytěžit zisk z agónie a bolesti lidí v momentě, kdy se snaží opustit zemi a strachují se o své životy,“ vyjádřila se za administrativu demokrata Joea Bidena mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

O nabídce agentury Academi, již pod známějším jménem Blackwater v roce 1997 založil bývalý důstojník amerického námořnictva Prince, ve středu informoval list The Wall Street Journal. Částka, která v přepočtu činí přibližně 141 tisíc korun, má Afgháncům zajistit bezpečnou dopravu na letiště v Kábulu a místo v letadle.

S ohledem na vývoj situace v okolí kábulského letiště, tedy čtvrteční teroristický útok s desítkami mrtvých, je ale velmi nejasné, zda by se firmě podařilo splnit byť jen první část nabízené služby.

Nechvalně proslulá organizace

Času pro evakuace tisíců Afghánců mnoho nezbývá – už dříve Bílý dům varoval, že je ukončí do víkendu, aby stihl dostat ze země i americké vojáky a vybavení. Do konce srpna totiž musí být vojenské jednotky pryč, což Biden znovu potvrdil na začátku týdne. Od 14. srpna do středy evakuovaly americké vojenské síly více než 83 tisíc lidí.

I kvůli tomu nabízejí své služby soukromé vojenské společnosti – ne za zrovna nízkou cenu. Společnost Blackwater konkrétně obestírá kontroverzní minulost. V roce 2007 například začali čtyři z jejích žoldáků střílet do neozbrojeného davu v Bagdádu v Iráku.

O život přišlo čtrnáct lidí (včetně nezletilých) a masakr otevřel plamennou diskuzi o činnosti privátních bezpečnostních firem ve válečných konfliktech. Média tento moment označují za jeden z vůbec nejhorších války v Iráku.

Střelci – Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard a Nicholas Slatten – si do prosince loňského roku odpykávali tresty za různé stupně vraždy či zabití. Exprezident Donald Trump jim v posledních týdnech své vlády udělil milost.

„Nechvalně proslulá společnost Blackwater zabila na náměstí Nisour irácké občany. Dnes jsme se dozvěděli, že byli na osobní pokyn prezidenta Trumpa propuštěni – jako by na prolité irácké krvi nezáleželo,“ řekl serveru Al-Džazíra Sálih Abíd z Bagdádu.

Kromě společnosti Erika Prince rezonovalo v souvislosti se skandály soukromých vojenských agentur i zapojení bezpečnostní firmy CACI International do mučení vězňů ve věznici Abú Ghraíb nedaleko Bagdádu. Vězni tehdy museli snášet fyzické i sexuální násilí či ponižování.

Reklama

Související témata:
Blackwater

Doporučované