Hlavní obsah

Z architektky cukrářkou. Ukrajinka tiskne dezerty s geometrickým designem pomocí 3D tiskárny

Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Dinara Kasková, bývalá architektka z Charkova na Ukrajině, využívá své znalosti architektury k výrobě netradičních dortů. Díky 3D tiskárně dokáže zrealizovat i ty nejodvážnější návrhy.

Článek

Architektka se rozhodla, že namísto budov bude navrhovat design dezertů. Dinara Kasková z Ukrajiny navrhuje pochoutky nezvyklých a často dokonale symetrických tvarů. Formy na výrobu dortů tiskne na 3D tiskárně.

Rozhodnutí využít znalostí architektury na navrhování designu jídla podle Dinary nebylo jednoduché prosadit. Nápad se zprvu nezamlouval její rodině ani přátelům.

I přesto se ale Dinara rozhodla stát se netradiční cukrářkou a nyní její práci znají lidé z celého světa. Aby ukázala své umění, navštívila už Čínu, Rusko a několik evropských zemí a úspěch slaví i na sociálních sítích. Na Instagramu mají její videa i 300 000 zhlédnutí.

Navržení a výroba jedné formy může trvat až dva měsíce. A nejde jen o vzhled. Dinara dbá i na to, aby dorty byly chutné.

„Co je více důležité: vzhled, nebo recept? Pro mě je recept důležitější, protože dort musí být chutný. I kdyby byl opravdu krásný z vnějšku, ale ne dost dobrý, bylo by to špatné. Musí to v první řadě dobře chutnat, protože je to přeci jen k jídlu," řekla Kasková agentuře AP.

Dinara Kasková prodává dorty i formy online a doufá, že její geometrické designy dortů budou inspirovat ostatní k podobnému experimentování.

Reklama

Doporučované