Hlavní obsah

Z Babišovy diplomové práce se v Bratislavě dochoval jen název. Jinak už si ji nikdo nepřečte

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Diplomka byla z archivu vyřazena, uvedla bratislavská Ekonomická univerzita, kde český premiér studoval v 70. letech.

Článek

Druhá vláda Andreje Babiše získala sice na rozdíl od té první důvěru Poslanecké sněmovny, zato však během prvního měsíce po jmenování přišla o dva ministry kvůli opisování v závěrečných vysokoškolských pracích a u třetího se takové podezření momentálně prověřuje.

A dva nejvýše postavení členové kabinetu - premiér a 1. vicepremiér - jsou stran diplomových prací nezkontrolovatelní.

Video: Jaké vzdělání mají Babišovi ministři 

Podívejte se v přehledu, jaké školy vystudovali ministři české vlády.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček vysokou školu nedokončil a má středoškolské vzdělání s maturitou. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak vystudoval v letech 1974 až 1978 s vyznamenáním Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, ale jeho diplomovou práci si tu už nikdo nemůže přečíst.

Ve školních archivech se z ní totiž dochoval jenom název a samotná premiérova diplomka s titulem „Všeobecná dohoda o clech a její vliv na liberalizaci mezinárodního obchodu“ už na vysoké škole uložena není.

Instituce se stihla i přejmenovat. Z Vysoké školy ekonomické v Bratislavě na Ekonomickou univerzitu v Bratislavě.

„Na katedře se diplomová práce nenachází, doba uchovávání závěrečných prací nebyla v té době stanovena,” sdělil Seznamu Miroslav Horňák, vedoucí centra komunikace Ekonomické univerzity.

Z jeho výkladu plyne, že v době, kdy Andrej Babiš končil studium, odevzdávali budoucí inženýři diplomové práce na katedru, v premiérově případě na Katedru zahraničního obchodu Obchodní fakulty a také do Slovenské ekonomické knihovny.

„Knihovna se v roce 1978 řídila dosud platným zákonem č. 53/1959 Sb., o jednotné soustavě knihoven a ani doplňující legislativní předpisy neobsahovaly problematiku kvalifikačních a závěrečných prací. Doba uchovávání knihovního fondu také nebyla v té době stanovena,“ napsal Seznamu Horňák.

Ve Slovenské ekonomické knihovně se prý z důvodů nedostatku kapacity skladovaly závěrečné práce zpravidla 5 let. Poté byly vyřazeny.

Jediný, kdo může mít Babišovu diplomovou práci, je tak samotný premiér, ale otázka Seznamu, zda ji má i po 40 letech doma uloženou, zatím zůstala bez odezvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované