Hlavní obsah

Z Bajkonuru startuje raketa Sojuz s nákladní lodí

Živý přenos startu rakety z Bajkonuru.Video: NASA

 

Reklama

Z Bajkonuru dnes odstartuje další raketa Sojuz s nákladní lodí.

Článek

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes odstartovala raketa Sojuz-2.1a s nákladní lodí Progress MS-12, která dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kolem dvou tun nákladu. Stejně jako při dubnové misi ruského vesmírného kamionu má ke stanici dorazit po rekordně krátkém letu, jenž má trvat necelé tři a půl hodiny. Spojení s ISS bude provedeno automaticky.

Progress posádce ISS veze vědecké zařízení, náhradní díly, potraviny, ošacení a léky. Na palubě nákladní lodi je rovněž půl tuny vody a víc než tuna raketového paliva. Ruská společnost Roskosmos misi pojistila na částku 3,7 miliardy rublů (přes 1,3 miliardy Kč). Po několika minutách letu byl Progress úspěšně vyveden na oběžnou dráhu.

Kromě dnešního startu má do konce roku u ISS přistát pět dalších lodí: ruská, japonská a tři americké. Na palubě vesmírné stanice jsou v současné době Američané Christina Kochová, Andrew Morgan a Nick Hague, Rusové Alexej Ovčinin a Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano.

Jedná se o pátý start Sojuzu tento měsíc. Čtyři mise Sojuz, které již zahájily, jsou unikátní jednotky Sojuz 2.1b, Sojuz 2.1v, Sojuz-FG a Sojuz 2.1a, píše server Rocket Rundown.

Na konci května deset sekund po startu z ruského kosmodromu Pleseck do raketového nosiče udeřil blesk, žádné škody ale nenapáchal, ač v takovém případě hrozí ochromení senzorů a přístrojů.

Reklama

Doporučované