Hlavní obsah

Z barů na domácí sex párty. Lockdown šíření viru HIV nezastavil

Foto: Shutterstock.com

Během lockdownu se někteří z barů přesunuli na soukromé domácí večírky, kde k přenosu viru HIV docházelo dál (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Kolem 20 procent lidí s HIV o své nemoci neví, a mohou být tedy nevědomými roznašeči. S odhalením těchto osob pomohl i letošní ročník festivalu Prague Pride, věnovaný LGBT+ komunitám.

Článek

Testování se zúčastnilo 1 272 lidí a k ověření diagnózy putovalo do laboratoří 22 vzorků. Nemuselo se ale jednat jen o podezření na HIV, pracovníci České společnosti AIDS pomoc testovali zájemce také na syfilis, žloutenku typu B a typu C.

„Počet udělaných testů je skvělý, protože normálně za měsíc otestujeme jenom kolem tří až čtyř stovek lidí. Tady jsme otestovali během jediného týdne téměř 1 300 osob,“ komentuje výsledek testování Robert Hejzák, předseda České společnosti AIDS pomoc.

Velká protestovanost je podle něj v boji s virem HIV klíčová. „Ukazuje se, že kolem 20 procent lidí neví, že jsou nakaženi HIV, a mohou být tedy nevědomými roznašeči,“ líčí Hejzák s tím, že festival navštěvuje právě skupina lidí, jež je virem HIV nejvíc ohrožená – muži, kteří mají sex s muži.

Z barů na domácí sex párty

Velkou část loňského a letošního roku Česko strávilo v lockdownu, možnost setkávat se byla velmi omezena. Pomohlo toto omezení v zastavení šíření viru HIV, který se většinou šíří nechráněným sexuálním stykem?

„Je to zajímavá hypotéza, která se ale nepotvrdila. Co se ukazuje i ze zahraničí, tak lidé se sice nemohli stýkat v barech a podobných místech, kde se stýkali normálně, ale o to více se začala sexuální aktivita přesouvat do uzavřených párty v domácnostech a na menší sexuální sítě. Což z hlediska infekčních nemocí vede k tomu, že když je sexuální síť menší a jeden z partnerů je infekční, snáze se od něj nakazí i ostatní,“ říká předseda České společnosti AIDS pomoc.

Odhalení viru HIV je podle něj díky dostupné léčbě to nejlepší, co se nakaženému může stát.

„Nakažený, který je otestován pozitivně na přítomnost viru HIV, dostane léčbu, která je dnes už téměř na sto procent účinná, a v průběhu několika měsíců se už nálož viru v jeho těle stane nedetekovatelná, a tím přestane být infekční pro své okolí a může mít i nechráněný pohlavní styk,“ popisuje Robert Hejzák s tím, že když se ale HIV nebude léčit, hrozí riziko rozvinutí autoimunitní choroby AIDS.

Jeho optimismus proto panuje hlavně z počtu testů. „V našich končinách máme problém s počtem testů na HIV. Ten je přitom klíčový, jak se třeba ukazuje v Londýně, který byl donedávna největším ohniskem nákazy HIV. Tam hlásí pokles až o 70 procent,“ říká Hejzák s tím, že v Česku žádný pokles nenastal.

Případy výskytu nákazy virem HIV jsou už minimálně od roku 2012 přibližně stejné a stabilní. „Za posledních osm let se nám nikdy nepodařilo dostat počet ročních nákaz pod dvě stě. Každý rok odhalíme 220 až 280 případů. Trend je setrvačný a stálý,“ uvádí. Loni testy zjistily 251 diagnóz HIV+, to však podle Hejzáka byl i z jejich pohledu výjimečný rok.

„Na jedné straně se udělalo méně testů, tedy nám někteří nakažení mohli ujít pozornosti, na druhé straně ale v Česku kvůli pandemii uvázli i cizinci, kteří by se normálně s HIV léčili v domovském státě, tedy se ukázali v našich statistikách,“ objasňuje Hejzák.

Za první půlrok se letos virem HIV v Česku nakazilo celkem 128 lidí, z čehož za červen laboratoře diagnostikovaly 22 pozitivních případů – 17 mužů a 5 žen.

„Převládá přenos sexuální cestou, v 11 případech se jedná o muže mající sex s muži, 8 případů přenosu bylo heterosexuální cestou, 2 zatím nezjištěnou formou přenosu a 1 případ je injekční uživatel drog,“ uvádí Česká společnost AIDS pomoc.

Celkově od začátku testování na tuto nemoc laboratoře v Česku odhalily celkem 4 465 případů nákazy, z čehož 3 969 bylo Čechů nebo rezidentů. Absolutní většina pozitivně testovaných jsou muži a jako způsob nákazy (neboli indikaci k testování) uvádějí homosexualitu nebo bisexualitu.

„Dalšími možnosti přenosu viru HIV z člověka na člověka je sdílení injekční stříkačky u drogově závislých a přenos z matky na dítě. Ta poslední kategorie se v současnosti už téměř neděje, protože pokud včas diagnostikujeme pozitivitu u matky, umíme ji z nakažení zaléčit, a tedy zamezit přenosu na dítě,“ říká Hejzák.

Autoimunitní onemocnění AIDS se od roku 1985 rozvinulo u 743 lidí, 344 z nich na něj i zemřelo. Nejohroženější skupinou dle statistik je 25–29letý homosexuální nebo bisexuální muž.

Reklama

Související témata:

Doporučované