Hlavní obsah

Z Béma žádné peníze nedostanou, říká radní o žalobě kvůli Opencard

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jak těžké bude vysoudit peníze za Opencard? Vysvětluje bývalá pražská radní.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Někdejší pražská radní Eva Vorlíčková brzdí naděje, že z předraženého projektu karty pro všechny Pražany bude město něco mít.

Článek

Pražští radní se rozhodli vymáhat peníze za předražený projekt Opencard po svých předchůdcích včetně někdejšího primátora Pavla Béma. Někdejší pražská radní, dnes zastupitelka a dlouhodobá kritička Opencard, Eva Vorlíčková v rozhovoru pro Seznam Zprávy je však skeptická, pokud jde o šance Prahy vymoci na svých někdejších politicích nějaké peníze zpátky.

„Podle mne ještě ani není vůbec jasné, zda žaloba bude skutečně podána. Prvním krokem bude to, že se nechá zpracovat znalecký posudek na výši škody. A ten určí, zda byla způsobena Praze škoda, ale také může konstatovat, že nebyla,“ uvedla Vorlíčková.

Karta Opencard stála Prahu 1,74 miliardy korun. Na miliardu přišel provoz, kapitálové výdaje činily 665 milionů korun, vyplynulo z posudku společnosti Nexia AP, který si nechalo město zpracovat.

Vydávání karet Opencard bylo letos ukončeno. Od 1. března 2016 nahrazuje Opencard nová čipová karta na MHD s názvem Lítačka, o níž primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tvrdí, že městu ušetří zhruba 36 procent provozních nákladů.

Jak velká škoda Praze kvůli Opencard vznikla, je v tuto chvíli obtížné objektivně zjistit. „Ani já si to netroufnu říct. Celý projekt byl od začátku uchopen špatně. A hlavně, co si asi málokdo uvědomuje, tak největší chyba se stala v roce 2009. Kdy už bylo úplně jasné, že ten projekt bude ztrátový a místo toho, aby se stopnul a utlumil, tak rada nařídila Pražanům, aby si pořídili Opencard, pokud chtějí využívat slevy na jízdné,“ uvedla Vorlíčková. V tom roce prudce stoupl počet karet mezi Pražany.

Jak v tuto chvíli vnímá Vorlíčková Lítačku, která nahradila Opencard?

„Obávám se, že problémy s Lítačkou ještě mohou přijít. Stále běží na software původní firmy Haguess („dodavatele“ Opencard), takže na Prahu je v současné době podáno několik žalob právě firmou Haguess na bezdůvodné obohacování a také kvůli podezření, že část jejich softwaru byla zkopírována nelegálně.“ Z Béma žádné peníze nedostanou, říká radní o žalobě kvůli Opencard.

Reklama

Doporučované