Hlavní obsah

Z britské knihovny zmizely cenné deníky Charlese Darwina

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Britská Cambridgeská univerzita ohlásila, že z její knihovny před 20 lety zmizely dva cenné deníky vědce Charlese Darwina. Cena jednoho z nich se podle agentury AP odhaduje na miliony liber, tedy desítky milionů korun.

Článek

Od roku 2000 je nikdo neviděl. Darwinovy deníky, které mají mimořádnou hodnotu, zmizely z knihovny britské Cambridgeské univerzity. Zaměstnanci knihovny se původně domnívali, že někdo dokumenty jen špatně zařadil. Po důkladném prohledání archivu univerzita ohlásila, že z archivu byly pravděpodobně ukradeny. Britská policie už zahájila vyšetřování, o krádeži informovala také Interpol. Univerzita vyzvala veřejnost, aby pomohla s pátráním.

Charles Darwin

Britský přírodovědec Charles Robert Darwin se narodil v roce 1809 a vystudoval teologii na Cambridgeské univerzitě. Proslavil se zejména jako objevitel evoluční teorie, kterou veřejně představil v červenci 1858. Vysloužil si za ni značnou kritiku zejména ze strany církve, pár let nato se ale stala základem bádání biologů, genetiků, sociologů i filozofů a dnes je přijímána širokou vědeckou obcí.

„Zlomilo nám to srdce,“ prohlásila univerzitní knihovnice Jessica Gardnerová, jež pracuje v knihovně od roku 2017. Je také přesvědčená, že nikdo „nenechá kámen na kameni“, dokud se deníky nenajdou.

Knihovna se dokumenty pokusila najít již v minulosti, ale Cambridgeská univerzita vlastní přes deset milionů rukopisů a map. Pokud by se všechny police z knihovny vyskládaly za sebe, měřily by 200 kilometrů, což je zhruba vzdálenost po silnici z Cambridge do Southamptonu, píše BBC. Darwinův archiv tvoří 189 krabic.

Uvnitř Darwinovy ​​hlavy

Byl to červenec roku 1837, kdy 28letý mladík, kterého dnes známe jako Charlese Darwina, napsal ve svém domě v Londýně do horní části stránky jednoho ze svých červených kožených deníku jedno slovo – „myslím“. Vedle nápisu pak vznikl náčrt stromu, jenž se později stal základem teorie Darwina o evoluci. O více než 20 let později, 24. listopadu 1859, zveřejnil Darwin v časopise O původu druhů jeho finální podobu.

Foto: Profimedia.cz

Stránky deníku Charlese Darwina.

„Tyto deníky jsou Darwinovým pokusem položit si otázku, odkud pocházejí druhy, jaký je jejich původ?“ vysvětluje Jim Secord, profesor historie a filozofie na univerzitě v britském Cambridge. „Je to skoro jako být v Darwinově hlavě,“ říká profesor o čtení deníků známého vědce. Dodává také, že jsou napsány s velkou rychlostí a „intelektuální energií“. Zmizení tak ikonického objektu je podle něj tragédií.

Reklama

Doporučované