Hlavní obsah

Z Brna do Londýna by se mělo začít létat v červenci

Foto: Ryanair

Ryanair počítá s tím, že na začátku letních prázdnin obnoví linku do Londýna.

Reklama

První cestující na pravidelné lince z brněnského letiště by měli odletět po pauze způsobené nemocí covid-19 na začátku července do Londýna.

Článek

„Dopravce Ryanair počítá s tím, že právě na začátku letních prázdnin obnoví tuto ze dvou pravidelných linek, které z Brna létají. Linka do italského Bergama by měla začít fungovat až s platností zimního letového řádu, tedy od konce října,“ řekl mluvčí Letiště Brno Jakub Splavec. Letiště může odbavovat běžné mezinárodní lety po pondělním rozhodnutí vlády.

Obnovení pravidelných spojení a sezónních letů je nyní podle něj závislé na rozhodnutí dopravců, podmínkách vstupu do jednotlivých zemí a samozřejmě na zájmu cestujících.

Brno může odbavovat také charterové lety, jimiž lidé létají na dovolenou. Zatím však není kam létat kvůli uzavřeným hranicím. Z Brna se létá jak do jihoevropských států, které jsou součástí Evropské unie, tak například do Egypta či Turecka. Možnost cestovat do těchto zemí tedy závisí na rozhodnutí vlády, kdy uvolní restrikce. Zatím se hovoří pouze o sousedních státech, případně o schengenském prostoru.

Letiště letos očekává ztráty v desítkách milionů korun kvůli přerušení pravidelných spojů a kvůli tomu, že nelétají charterové lety. Letadlo na lince z Bergama přiletělo do Brna naposledy 4. března, z Londýna jen o pár dnů později. Loni přitom byla letní sezóna rekordní a za červenec a srpen letiště odbavilo 376 000 cestujících, nejvíce v historii. Za celý rok jich odbavilo 544 000. Dlouhodobě se také snažilo společně s Jihomoravským krajem domluvit s některým z dopravců, aby z Brna zavedl novou linku. Podle vedení Letiště Brno může tato snaha kvůli současné situaci přijít vniveč.

Reklama

Doporučované