Hlavní obsah

Z bydlení se stal luxus, ačkoliv sazby hypoték padly na dno

Nové bydlení v Česku je stále nedostupnější.

Reklama

aktualizováno •

Sazby hypoték výrazně klesly, přesto o ně má zájem méně lidí.

Článek

Jedenáctý měsíc v řadě klesají sazby hypoték, ale k lepšímu přístupu k bydlení to v Česku kvůli vysokým cenám nemovitostí nevede.

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci klesla na 2,34 procenta, jak ukazuje uznávaný údaj Fincentra Hypoindex. Na úplném minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla.

Že je obtížné dostat se k vlastnímu bytu, nepřímo ukazuje objem i počet poskytnutých hypoték v prosinci. Obě hodnoty klesly, což znamená, že navzdory zlevňování mají banky zásadní problém přimět klienty si půjčit na nový byt či dům.

Do bank si přišlo pro hypotéku v prosinci 7 074 klientů, o 231 méně než v listopadu.

„Přestože se dále snížila průměrná úroková sazba, na počtu sjednaných hypoték se to neprojevilo. Nicméně objem těchto obchodů neklesá stejně rychle jako počty. Díky tomu byl opět překonán rekord v průměrné výšce úvěru, který činí 2,544 milionu korun,“ cituje agentura ČTK specialistu Fincentrum & Swiss Life Select Jiřího Sýkoru.

Zlevňování hypoték velmi pravděpodobně brzy skončí.

„Podmínky ČNB pro poskytování hypoték se budou v roce 2020, spíše však v jeho druhé polovině, dále zpřísňovat. ČNB patrně vydá doporučení, které bude znamenat, že klienti se mohou dočkat od banky financování pouze ve výši 70 procent, zatímco nyní si berou úvěr v některých případech až do výše 90 procent hodnoty nemovitosti,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda.

Jeho tvrzení však dementovala Česká národní banka. „ČNB nikdy takový záměr nezmínila a dokonce ani nenaznačila. Guvernér ČNB Jiří Rusnok naopak 28. listopadu 2019 na tiskové konferenci k výsledkům jednání bankovní rady o otázkách finanční stability uvedl, že „bankovní rada nepovažuje za nezbytné měnit současné doporučené hodnoty limitů ukazatelů LTV, DTI a DSTI“," napsala v prohlášení Markéta Fišerová, mluvčí ČNB.

Pokud by se stalo, co popsal Kovanda, tak na průměrný byt v atraktivní lokalitě (například prakticky kdekoliv v Praze) by musel mít mít zájemce o hypotéku nastřádány dva miliony – a teprve pak by mohl přijít pro další peníze do banky.

„Zlevňování hypoték a zpřísňování podmínek pro jejich poskytování spolu nesouvisí. Cena hypoték se odvíjí od dlouhodobých úrokových sazeb, nikoli od regulace ze strany ČNB,“ napsala Seznam Zprávám Fišerová v reakci na Kovandovo tvrzení.

Také vývoj průměrné úrokové sazby ale v posledních měsících naznačuje, že se prostor pro další pokles uzavřel. V prosinci zlevnila hypotéky jen Sberbank, velké banky sazby zvyšovaly a pokračují v tom i v novém roce. Jako poslední zvedla sazby Hypoteční banka, a to o 0,2 procentního bodu s platností od 13. ledna. Na stejný krok hypoteční jedničky v prosinci zareagovaly zvýšením sazeb Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Wüstenrot.

„Očekávaný pokles úrokových sazeb se zastavil, nyní se vydají opačným směrem a začnou postupně opět růst. Není ani vyloučeno, že se v prvním čtvrtletí 2020 dočkáme i výraznějšího skoku nad 2,5 procenta,“ řekl ČTK ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Z hlediska splátky ale pro klienty nepůjde o zásadní problém, hypotéky zdraží v řádech desetikorun, maximálně stokorun, podotkl.

„Nyní lze očekávat růst sazeb. Důvodem je vzestup tržních úrokových sazeb. Například výnos desetiletých českých dluhopisů vzrostl od srpna z úrovně kolem 0,9 procenta na nynější hodnotu takřka 1,8 procenta, která je nejvyšší od loňského května. Ruku v ruce s tím zdražují bankám zdroje ke krytí hypoték, což zejména v posledních několika měsících roku 2019 částečně promítaly do svého zisku snížením marží, avšak dále již tak činit nemohou,“ napsal také ekonom Kovanda.

Ceny nemovitostí jsou nyní poměrně vysoko, ČNB hovoří o nadhodnocení až dvacetiprocentním.

Některé nemovitosti mohou výhledově zlevnit, například panelové byty na periferiích měst. V atraktivních lokalitách je to ale krajně nepravděpodobné.

Reklama

Doporučované