Hlavní obsah

Z bytu hlavního aktéra brněnské korupční kauzy si policie odnesla hodinky za miliony

Policie se zajímá o majetek hlavní postavy korupční kauzy v Brně.Video: Seznam

 

Reklama

Bývalému radnímu Brna-střed vyšetřovatelé zajistili také jeho nemovitosti, auto a miliony na bankovních účtech.

Článek

Vyšetřovatelé se zajímají o další majetek hlavní postavy korupční kauzy – bývalého radního Brna-střed za hnutí ANO – Jiřího Švachuly, ve které je obviněných devět lidí.

V uplynulých dnech mu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zajistilo auto a další čtyři nemovitosti. Jde konkrétně o byt, garáž, rekreační chatu se zahradou a vinný sklep. Hodnotu tohoto majetku vyšetřovatelé odhadli na částku více než pět milionů korun.

Navíc na čtyřech bankovních účtech Švachuly a jeho matky nechali detektivové zmrazit více než 14 milionů korun. Zdůvodňují to tím, že budou prověřovat, jak tyto peníze získal.

„Státní zástupce zatím nemá dostatek informací k jejich původu, proto je třeba při rozhodování o zajištění přistupovat k majetku, jako by se jednalo o majetek nelegálně nabytý,“ zdůvodňuje žalobce Radek Mezlík v dokumentu k zajištění nemovitostí, protože tento objem peněz nechal také zmrazit.

A teď ještě policisté prověřují hodnotu dalšího majetku, který si odnesli ze Švachulova bytu. Konkrétně jde o jedenáct hodinek, například značky Rolex nebo Franck Muller, a psací pero Mont Blanc.

Předběžnou hodnotu podle fotek vyšetřovatelé odhadují na více než dva miliony korun. Žalobce Mezlík ale ve zmíněném dokumentu uvedl, že jejich cenu budou ještě prověřovat. Proto podle něj nejsou v současné době součástí majetku, který byl Švachulovi zajištěn.

I bez hodinek a psacího pera je zatím policejní plomba na majetku, jehož hodnota převyšuje dvacet milionů korun. Přitom v případě Švachuly žalobce tvrdí, že trestnou činností získal úplatky převyšující 8,7 milionu korun.

Švachula je v současné době ve vazbě. Jeho advokátka Světlana Žabenská na otázky neodpověděla.

Žalobce také uvedl, že skupina obviněných podle vyšetřovatelů ovlivnila veřejné zakázky za zhruba 180 milionů korun.

Státní zástupce popsal, že zmíněných veřejných soutěží na zakázky se účastnily téměř vždy stejné firmy, které měly být předem dohodnuty, kdo zakázku získá a kdo naopak bude dělat „křoví“.

„Eliminovali skutečnou soutěž o předmětné veřejné zakázky, které byly fakticky přidělovány na základě dohody všech zainteresovaných subjektů,“ dodal žalobce Mezlík.

Reklama

Doporučované