Hlavní obsah

Z bývalé elektrárny v Trutnově bude galerie moderního umění

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Z více než 100 let staré budovy bývalé elektrárny v Trutnově bude kulturní centrum s galerií moderního umění. K novému účelu se objekt v trutnovské čtvrti Poříčí rozhodla využít trutnovská rodinná firma Kasper Group.

Článek

Přestavba objektu začala letos v únoru. První sochařská výstava by se v něm měla konat na jaře roku 2022. Úplné dokončení komplexu pod názvem EPO 1 je plánováno do let 2024 až 2025.

Za projektem v hodnotě desítek milionů korun stojí manželé Kasperovi, jejichž Kasper Group je jedním z největších zaměstnavatelů na Trutnovsku. Přestavbu chtějí pořídit z vlastních peněz bez využití grantů či dotací. Podle Rudolfa Kaspera kvalitní kultura vychovává. „Když před 106 lety zahájila elektrárna provoz, dodávala elektřinu pro více než 60 měst a obcí. Nyní by mohla mnohem větší část kraje, země i našeho kontinentu zásobovat špičkovým výtvarným uměním,“ řekl.

V pětipodlažním objektu z režného zdiva by mělo najít místo současné umění, nadrozměrné sochy i ateliéry pro umělce. Cílem obnovy objektu, který v minulosti sloužil pro výrobu podniku ČKD Dukla, je zachovat jeho původní vzhled. Proměnu elektrárny, která je rozdělena na několik etap, navrhli projektanti náchodského Atelieru Tsunami.

Galerie nabídne výstavní plochu o velikosti 3 400 metrů čtverečních. Tři z pěti podlaží bývalé rozvodny se promění ve výstavní prostor pro menší trojrozměrné objekty, obrazy, grafiku či fotografie, součástí objektu bude i depozitář a technické zázemí. Největším prostorem se stane původní generátorovna a turbínová hala, kde by měly být velké sochy. Právě sochy, které se kvůli své velikosti do jiných českých galerií nevejdou, mají být lákadlem centra EPO 1.

„Chceme se zaměřit na plastiky a sochy, protože prostory centra si o to doslova říkají. Navíc máme k sochám vřelý vztah, v naší továrně spolupracujeme se sochaři a některá díla si sami kupujeme,“ uvedl Kasper. Vedle krátkodobých expozic se v centru počítá také s pracovními setkáními s umělci, mladými lidmi a studenty.

Kasper Group spolupracuje například se sochařem Michalem Gabrielem. Firma vytvořila několik jeho soch z ocelových nerezových lamel. Vznikl tak například ocelový žralok, ocelový lev či 3,5 metru vysoká socha jezdce na koni, která je nyní k vidění na trutnovském Krakonošově náměstí.

Vznik skupiny Kasper Group spadá do roku 1990. Hlavní částí jejího podnikání je zakázková strojírenská výroba, výroba tlakových a netlakových nádob a výroba krovů a dřevěných nosných konstrukcí. Roční obrat Kasper Group se pohybuje na úrovni 800 milionů korun, práci dává přibližně 450 lidem.

Reklama

Doporučované