Hlavní obsah

Z Čecha, kterého hledá policie po celém světě, se stal známý spisovatel. Ale pak opět zmizel

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Policie měla na dosah jednoho z nejdéle mezinárodně hledaných Čechů. Cítil se tak v bezpečí, že na druhém konci světa začal pod vlastním jménem psát knihy a stal se slavným spisovatelem. Pak ale zase zmizel. Není přitom jediným celosvětově hledaným Čechem, který se stal na útěku slavným, a přesto nadále uniká.

Článek

České úřady hledají momentálně prostřednictvím Interpolu po světě 25 Čechů, kteří byli odsouzeni za trestné činy nebo je z nich policie vážně podezírá.

Jedním z nejdéle hledaných je Luboš Kordač, kterého měla před časem policie na dosah, když ho objevila v Dominikánské republice.

Muž odsouzený za daňové úniky k pětiletému trestu tam začal s úspěchem - a pod vlastním jménem - vydávat své knihy o hledání podmořských pokladů a vraků starých lodí.

Jako hledač pokladů se stal velmi známým a jeho knihy dodnes nabízí i největší světový internetový obchod. Jenže když se mu dostala česká policie na stopu a začala ve spolupráci s dominikánskými kolegy připravovat jeho zatčení, opět zmizel.

Svědek vraždy jako uznávaný kickboxer

Kordač ale není jediným celosvětově hledaným Čechem, který se na útěku stal v zahraničí slavnou nebo velmi známou personou.

I když Karel Šroubek, jehož hledá policie mimo jiné kvůli tomu, že byl svědkem vraždy, se proslavil pod falešným jménem Ján Antolík. Na Novém Zélandu se stal známým kickboxerem.

Česko se snaží o jeho vydání, ale tamní soudy na to zatím nechtějí přistoupit - mimo jiné i proto, že řeší podezření, že Šroubek-Antolík obchodoval s drogami.

Nejdéle hledaný je zřejmě mrtev

Vůbec nejdéle celosvětově hledaným Čechem je František Hudec. V roce 1992 zavraždil nožem a sekerou manželku a nevlastního syna. Pak zmizel, nejspíš v zemích bývalého Sovětského svazu.

Dnes by mu bylo 67 let. Policie ale předpokládá, že už může být mnoho let mrtev. Nicméně mezinárodní zatykač na něj stále platí.

K nejdéle hledaným Čechům patří také Miroslav Fejfar vyšetřovaný pro vydírání, Jiří Vymětal kvůli padělání peněz nebo Robert Lleyton Šmídl.

Poslední jmenovaný podváděl na internetu. Nabízel zboží, které zákazníkům nikdy nedodal, a peníze si nechal. V trestné činnosti přitom pokračoval i na útěku, na internetu lze například najít stížnosti jeho podvedených zákazníků z ostrova Bali.

Lupič ze Žižkova

Ve způsobené škodě je mezi celosvětově hledanými Čechy číslo dvě František Procházka, který v roce 2007 ze sídla bezpečnostní agentury na pražském Žižkově ukradl přes půl miliardy korun. Údajně pobýval v Dominikánské republice, stejně jako Luboš Kordač, ale i tam policie jeho stopu ztratila.

Škodu skoro půl miliardy způsobil také Michal Hloužek. Dostal devět let vězení za daňové podvody při obchodování s naftou. Jenže zmizel neznámo kam.

Žádný z hledaných Čechů však nezpůsobil v trestné činnosti tak vysokou škodu jako Viktor Kožený. Za podvody s akciemi z kuponové privatizace a škodu ve výši 12 miliard korun dostal 10 let vězení. Jeho místo pobytu policie zná - žije na Bahamách, které ho odmítají vydat.

Reklama

Související témata:

Doporučované