Hlavní obsah

Z čeho budou žít rodiče, kteří zůstali doma s dětmi? V pondělí se rozhodne

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Dvě miliardy korun by měly putovat ze strukturálních fondů na půjčky pro podnikatele a živnostníky, uvedl Karel Havlíček.

Reklama

Většina rodičů vypotřebuje devítidenní lhůtu, po kterou mají ze zákona nárok na ošetřovné, během příštího týdne. Další setkání vlády se má zaměřit i na pomoc živnostníkům, kteří na ošetřovné nedosáhnou.

Článek

Má to být podle vyjádření premiéra Andreje Babiše hned první bod na programu pondělního zasedání vlády. Kabinet chce navrhnout, jak vyřešit dobíhající režim ošetřovného u řady rodičů, kteří kvůli zavřeným školám zůstali s dětmi doma. Ošetřovné je totiž podle zákona možné pobírat maximálně devět dní, případně šestnáct dní, pokud jde o samoživitele.

Vláda by ale rovněž měla vyřešit, jak finančně pomoci živnostníkům, kteří musí s dětmi také zůstat doma, ovšem na rozdíl od zaměstnanců nemají na ošetřovné nárok.

Ve hře je podle premiéra více možných návrhů. Včetně štědrého rozšíření limitu i na ošetřovné dětí, kterým je více než deset let.

„Je potřeba to propočítat. Protože jsou tam i návrhy na navýšení věku dětí z deseti na patnáct let a jsou tam návrhy u živnostníků,“ řekl Andrej Babiš na páteční tiskové konferenci.

V pátek byl následně zveřejněn návrh zákona, který počítá s tím, že by ošetřovné mohli dostávat rodiče dětí do věku 15 let po celou dobu, co zůstanou školy kvůli koronaviru zavřené.

Budou to miliardy

Hlavní problém podle premiéra spočívá v tom, že většina rodičů by měla dočerpat ošetřovné příští týden ve čtvrtek, přitom je předpoklad, že epidemiologická situace bude trvat nejméně měsíc.

„Bude to stát samozřejmě miliardy. Musíme kvůli tomu přijmout i nějaké rozhodnutí ohledně rozpočtu,“ dodal Andrej Babiš s tím, že experti z Ministerstva práce a Ministerstva financí mají připravit podrobnější propočet toho, nakolik opatření zatíží státní kasu.

V pondělí se má vláda zaměřit i na druhý problém spojený s ošetřovným. Tedy fakt, že na ošetřovné nemají nárok živnostníci, a to ani ti, kteří si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Vicepremiér a zástupce jak resortu průmyslu a obchodu, tak i dopravy Karel Havlíček uvedl, že souběžně připravuje prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky druhý program, který by měl navázat na již v tomto týdnu vládou schválený úvěr COVID. Mělo by jít o formu záruky za živnostníky, kterou by od státu dostaly komerční banky. Tím pádem by se drobní podnikatelé snáz dostali k úvěrům.

Záruka pro živnostníky

„Živnostník by si půjčil od banky deset tisíc korun, ale vracel by bance například pět set korun, 9500 korun bychom mu přispěli prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky,“ uvedl Havlíček na příkladu, jak by záruka mohla fungovat.

Podle vyjádření Karla Havlíčka se ještě pracuje na částce, kterou by stát živnostníkům uznal jako denní náklad namísto ošetřovného. Zveřejněný návrh zákona například počítá s 424 korunami na den. Stejně tak je náhrada ošetřovného jen jedním z možných účelů, na který by si mohli živnostníci vzít úvěr. Jasněji by mělo být během několika dní.

Podle Havlíčka se také Česko dohodlo s Evropskou komisí na zdrojích ze strukturálních fondů. „V tuto chvíli jednáme zhruba o dvou miliardách korun, které bychom záručním mechanismem pustili do režimu půjček přes komerční banky,“ dodal Havlíček.

Peníze z úvěru COVID, který vláda schválila už tento týden, by se měly začít vyplácet od 1. dubna. Podnikatelé si budou moci půjčit nejméně 500 tisíc a nejvíce 15 milionů korun. Splátky lze rozložit do dvou let a zároveň o jeden rok odložit.

Reklama

Doporučované