Hlavní obsah

Z Česka zmizelo 200 milionů v cizině, obžalovaný je ale podle soudu nevinný

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

K daňovému úniku došlo podle obžaloby při obchodu městské firmy Pražská plynárenská.

Reklama

Městský soud v Praze rozhodl kauzu Brita obžalovaného z daňového úniku. Rozhodl, že se na trestné činnosti, při které přišlo Česko o více než 200 milionů korun, nepodílel.

Článek

V příběhu velkého daňového úniku při téměř miliardovém obchodu s městskou firmou Pražská plynárenská vynesl soud rozsudek.

Pražský Městský soud ve čtvrtek řekl, že je Brit Lakhbir Singh Sandhu nevinný. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že by se na trestné činnosti podílel. Rozsudek zatím není pravomocný.

Sandhu byl obviněn v lednu 2019 poté, co přiletěl dobrovolně do Česka pomoci daňovým úřadům s vyšetřováním. Místo toho ale skončil ve vazbě, kde nakonec strávil necelých dvacet měsíců.

„Klient byl zproštěn obžaloby. Podle verdiktu není skutek trestným činem,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Jiří Slováček z AK argumentum.cz, který Brita zastupoval.

„Lze souhlasit s obžalobou, že důkazy prokazují rozsáhlý daňový podvod, který spočíval ve krácení DPH. Tuto skutečnost obhajoba nepopírá. Sami na ni také upozorňovala,“ uvedl soudce Jan Šott.

„Aby mohl být obžalován uznán vinným, musela by obžaloba prokázat, že věděl o provedených transakcích. V tomto ohledu ale neexistují žádné přímé důkazy,“ doplnil.

Žalobce Ondřej Trčka, který tento případ dozoroval, zatím na dotazy nereagoval.

Kauza, ve které Sandhu figuruje, souvisí s jeho působením na pozici obchodníka s plynem ve firmě B&A Capital Trading. Této společnosti zaplatila Pražská plynárenská v roce 2015 téměř miliardu korun za dodávku plynu přes německou burzu.

Jenže dodavatelé B&A Capital Trading poté mimo jiné neodvedli daň. A peníze, které firmě Pražská plynárenská vyplatila, byly podle Specializovaného finančního úřadu vyvedeny do zahraničí a poté vybrány v Rumunsku, Turecku nebo na Kypru. Škoda je podle vyšetřovatelů přes 200 milionů korun.

Sandhu ve své závěrečné řeči připomněl svůj příběh. Řekl, že v lednu 2019 přijel dobrovolně z Anglie do Čech, aby mohl tuzemskému specializovanému daňovému úřadu s vyšetřováním. „Stále nechápu, jak k těmto obviněním proti mně došlo. Popírám, že bych se do těch záležitostí zapojil,“ uvedl Sandhu.

Během soudního jednání také řekl, že se jen podílel na nákupu zemního plynu. A neměl tudíž žádné rozhodovací pravomoci.

„Většina důkazů odporuje obžalobě. Stal jsem se obětním beránkem,“ doplnil Sandhu před vynesením rozsudku s tím, že kvůli obvinění přišel o domov, práci, auto, úspory, pověst. Navíc v době, kdy byl ve vazbě, nemohl vidět svoji dceru, které bylo v té době necelých pět let.

Podle zjištění Seznam Zpráv byl v rámci této kauzy již obviněn bývalý šéf společnosti B&A Capital Trading a hlavní postava celé kauzy, Američan Shavez Ijaz Awan. Vedle něho byl pak obviněn také další Brit Clive Lewis Woodward. Ten se stejně jako Sandhu podílel na nákupu plynu.

Reklama

Doporučované