Hlavní obsah

Z chatařů můžou být popeláři. Němci chystají skládací elektromobil

Foto: Electric Brands

Elektrický mikrobus eBussy.

Reklama

Ačkoliv vozidlo do zásuvky pro přepravu až osmi osob slíbil do dvou let Volkswagen, vypadá to, že jeho ID Buzz předjede ještě jiná německá firma. Electric Brands se u koncernu inspirovala a pracuje na svém eBussy.

Článek

Zatímco mateřská firma českého podniku Škoda Auto pro svoji elektrifikovanou verzi nesmrtelného hippie mikrobusu s evropskou výrobou od roku 2022 zatím cenu ještě nevyčíslila, německá konkurenční společnost Electric Brands už dokáže říct, že se bude pohybovat v rozpětí od zhruba 410 tisíc do skoro 750 tisíc korun a na trh chce proniknout už za rok.

Vozidlo ve stylu Lega

Novinka od sousedů se v základu dělí na standard a offroad typy, množné číslo je zde podstatné, protože eBussy z dílny německé společnosti dosud vyrábějící pouze elektroskútry nabídne hned deset možností provedení karoserie a dva sety baterií. Právě i kvůli tomu se tolik liší cena.

+19

Podle Electric Brands si každý zákazník bude moci přizpůsobit vlastní mikrobus obrazu svému. Designování vychází z předloňského nápadu společnosti, která už tehdy chtěla elektrické vozidlo k přepravě až osmi lidí vyrábět „principem Lega“. Řada příslušenství podvozku teď jeho víceúčelovost také umožňuje.

Kempaři i popeláři

Ekologickou jízdu v eBussy si tak jeho budoucí kupci mohou užít na vícero způsobů včetně kempovacího, nákladního, ale třeba i popelářského vozu, valníku nebo obyčejného pickupu. Přenastavit se dá v tomto modulárním vozidle i volant, který je polohovatelný ve směru nahoru a dolů, i zleva doprava.

Dojezd od 200 do 800 kilometrů

Osm baterií elektrického mikrobusu má celkovou kapacitu 10 kWh, což by mělo v základu stačit k dojezdu zhruba 200 kilometrů. Záleží ovšem, jak je zrovna naložený. K udržení této hranice přispívají také solární panely a brzdový systém s rekuperací. S pomocí toho a rozšíření na set o 24 bateriích, tedy 30 kWh, by se měla výdrž zvýšit až na 600 kilometrů a sama společnost uvádí, že při šetrném užívání by to mělo být dokonce až 800 kilometrů.

Maximální rychlost vytáhne až na 90 km/h.

Podle konfigurace může eBussy vážit mezi 450 a 599 kilogramy. Na délku má asi 3,6 metru, na šířku 1,6 metru a od 1,8 do 2 metrů je vysoký, dodává magazín Business Insider.

Společnost Electric Brands chce vybudovat také síť nabíjecích stanic, aby si majitelé eBussy mohli vyměnit vybité baterie za nabité. Klasicky mohou svůj mikrobus ale zapojit i doma do zásuvky.

Reklama

Doporučované