Hlavní obsah

Z chátrající nemocnice z dob Josefa II. vznikne sanatorium pro raněné vojáky, hasiče a policisty

Nemocnice chátrá od roku 1990, kdy ji opustila sovětská armáda. Od té doby trpí nájezdy vandalů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stará vojenská nemocnice vyrostla jako součást pevnosti Josefov v roce 1789. Tehdy měla pojmout až 1200 raněných vojáků. Za druhé světové války ji jako lazaret využíval wehrmacht a při okupaci roku 1968 ji na dlouhých 31 let zabrala sovětská armáda, která si z ní udělala vlastní zdravotnické zařízení.

Článek

Po předání zpět do českých rukou památkově chráněný objekt chátrá a nedaří se pro něj najít využití. Představitelé města nyní přišli s nápadem, který nadchl širokou veřejnost: objekt by chtěli přestavět na sanatorium pro raněné vojáky, policisty, hasiče a další záchranáře. A také jejich rodiny, které to mnohdy nemají po těžkém zranění či úmrtí svého živitele lehké.

Autorem projektu je jaroměřský zastupitel a podporovatel vojenské historie Milan Libich, který podobná zařízení viděl v zahraničí. Sám spolu s přáteli dává dohromady část pevnostního opevnění v Josefově a trápí ho stav staré nemocnice, která se po odchodu Rusů už roky stává terčem vandalů. Zároveň se celý život pohybuje mezi lidmi ze záchranných složek. „Mezi lidmi z armády nebo složek IZS je celá řada těch, kteří při své práci utrpěli zranění a potřebují pomoc. Nemají v tuto chvíli žádnou možnost využít areál jen pro ně, kde by dostali potřebnou pomoc,” říká Libich.

Nápad se líbí představitelům města, zaujal i premiéra v demisi, který zde byl v týdnu na návštěvě. Podporu by měl i u jednotlivých složek IZS. Televize Seznam oslovila například hradeckého hasiče Libora Bohdaneckého, který před dvěma lety utrpěl zranění při výcviku ve skalách. „Psychika by tam byla asi mnohem lepší, kdyby člověk byl mezi lidmi, kteří si mají co říct a řešili podobné problémy v běžném životě před úrazem,” říká Bohdanecký. On sám si prošel rehabilitacemi v běžných zařízeních, kde byl obklopen především rehabilitujícími seniory, mezi nimiž si jako aktivní a sportovně založený člověk občas připadal nepatřičně. Právě takovým pocitům by měl Libichův projekt předejít.

Ten cítí i silnou podporu města, které je od roku 2006 vlastníkem. Nemocnici a sousední kasárna na něj převedla armáda. „Od té doby, kdy na nás objekt stát převedl, tu bylo několik nápadů, jak s nemocnicí naložit. Tím nejvýraznějším bylo vybudování věznice. Všechny projekty ale padly. Tento nápad mi připadá dobrý, bude ale potřeba vůle dalších orgánů jednat dál,” říká starosta Jaroměře, pod níž Josefov spadá, Jiří Klepsa (VPM). Samotná rekonstrukce staré nemocnice by totiž byla nad finanční možnosti města se čtvrtmiliardovým ročním rozpočtem. „Na samotné investice máme 20 až 30 milionů korun ročně,” vysvětluje Klepsa. Odborné odhady mluví u samotné rekonstrukce zhruba o miliardě korun. „Pošlete mi e-mail, kontaktujeme policii, hasiče, armádu a svoláme schůzku,” přislíbil Libichovi premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který si areál prohlédl.

Nemocnice vyrostla v roce 1789 a měla sloužit až 1200 raněným vojákům. V novodobé historii fungovala v letech 1968 až 1990 pod správou sovětské armády, která nemocnici okupovala a obsadila ji i vlastním personálem. Léčili se v ní například veteráni války, kterou Sovětský svaz vedl v Afghánistánu v letech 1979 až 1989.

Reklama

Doporučované