Hlavní obsah

Z čínských čtvrtí ve světových metropolích se stala města duchů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podniky v obvykle přeplněné čínské čtvrti v New Yorku zejí prázdnotou. Důvodem je strach z nákazy koronavirem. Restaurace a menší obchody jsou dokonce nuceny propouštět zaměstnance, nemají je z čeho zaplatit.

Článek

Newyorská čínská čtvrť je obvykle rušným centrem plným místních obyvatel i turistů. Je tady neustále živo díky stovkám obchodů, které prodávají vše od typických pokrmů až po mobilní telefony.

Před několika týdny však ulice čínského města v centru Manhattanu utichly. Oblast navštěvuje stále méně turistů. Většina z nich podlehla panice a obávají se možné nákazy novým koronavirem. Stejný postoj zaujala většina Newyorčanů, kteří své oblíbené restaurace v Chinatownu vyměnili za „bezpečnější“ alternativu v jiné části města.

Přestože je Wu-chan od New Yorku vzdálený téměř 12 000 km a žádné případy nákazy tady zatím nebyly potvrzeny, majitelé čínských podniků kvůli obavám z nákazy přicházejí o většinu tržeb. „Propustili jsme zhruba 40 procent našich zaměstnanců, abychom naše podnikání vůbec udrželi. Máme podstatně nižší zisk než kdy dřív,“ říká majitel newyorské prodejny s rýžovými nudlemi David Ching.

Také další pracovníci z podniků v čínské čtvrti v New Yorku si stěžují, že aktuální tržby jsou výrazně nižší než obvykle. „Je to jedním slovem hrozné,“ řekl jeden z nich, který si nepřál být jmenován.

Manažer restaurace Yin Ji Chang Fen Steve Ip musel začít zkracovat zaměstnancům směny. Místo běžného provozu pak ale začal poskytovat rozvážkovou službu, kterou dosud dělat nemohli, protože měli neustále plné ruce práce. „Bývalo tu tolik hostů, že zákazníci stáli ve frontě, dokud se neuvolnil stůl. A teď jim jídlo rozvážíme,“ dodal Ip.

„Jako kdybych právě přijela z Číny“

Ačkoliv jsou čínské čtvrti ve všech metropolích po celém světě nejznámější právě pro svá typická jídla, aktuálně více vydělávají obchody, které se zaměřují například na suvenýry nebo dárkové předměty. Informaci potvrdila majitelka podobného podniku Gina Ma. Poznamenala zároveň, že lidé, kteří přicházejí do obchodu, často nosí roušky. „Lidé si myslí, že jsem přijela přímo z Číny. Žiji tady v Americe, ale stejně se bojí.“

Pokles tržeb v čínských čtvrtích se časově shoduje s nárůstem xenofobních útoků na obyvatele asijského původu po celém světě. Podle odborníků ze serveru Guardian je to proto, že lidé se jednoduše obávají nákazy. A vzhledem k tomu, že epicentrem epidemie je pevninská Čína, skupinou, které se bojí, jsou lidé asijského původu.

Ve snaze ukončit stigmatizaci čínských čtvrtí, spustili newyorští úředníci kampaň s názvem „Show Some Love for Chinatown“. Snaží se tak znovu přilákat místní veřejnost i turisty.

Na některých místech Spojených států dokonce začali úředníci místní čínské čtvrti navštěvovat v době oběda. Snaží se tak tamním obyvatelům ukázat, že jejich obavy jsou neopodstatněné. „Čínská čtvrť je bezpečná. Amerika je bezpečná. Všichni bychom se měli uvolnit,“ apeloval na spoluobčany starosta Philadelphie Jim Kenney.

Problémy od Kalifornie po Austrálii

Čínské čtvrti se ale dostaly do problémů i jinde. „Prakticky všechny restaurace v okolí zaznamenaly propad obratu o 50 až 75 procent, podle toho, jaký je den,“ řekla spolumajitelka Shabu House Debbie Chenová z Houstonu. „Pro všechny je to dost náročné,“ dodala. Na sociálních sítích podle ní navíc kolují falešné zprávy. „O jednom z místních obchodů s potravinami se začalo povídat, že se tam našel ten virus – a prakticky okamžitě jim klesl prodej skoro o 80 procent.“

Podobné reakce připisuje strachu z neznámého a v některých případech možná také předsudkům. „Když posloucháte všechny ty různé zprávy, není divu, že lidé mají obavy. Možná v tom je trocha xenofobie, zároveň si ale myslím, že u některých lidí to je jenom nevědomost a strach.“

Na pokles zisku si stěžují také podniky z čínské čtvrti v australském Sydney, Torontu v Kanadě nebo San Francisku. Tam před některými restauracemi dokonce visí cedule s nápisem „Restaurace dezinfikována“.

Podle některých odborníků ale malou návštěvnost způsobuje také fakt, že se velké množství lidí původem z Číny vracelo domů na oslavy Nového roku. Kvůli karanténě se však už zpět do země, kde žijí a pracují, nemohli vrátit.

Podle aktuálních informacích bylo celkově potvrzeno již více než 81 tisíc nakažených lidí. Nemoci podlehlo více než 2700 z nich, přičemž převážná většina připadá na pevninskou Čínu.

Reklama

Související témata:

Doporučované