Hlavní obsah

Z desítek tisíc až miliony. Investice do umění láká české byznysmeny

Rozhovor o investování s Tomášem Hejtmánkem, majitelem Arthouse Hejtmánek.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investice do umění patří mezi oblíbené záliby českých byznysmenů, rádi skupují obrazy české moderny. Poslední dražební rekord v aukční galerii Hejtmánek patří bývalému řediteli TV Nova Vladimíru Železnému. Za 57 milionů korun mu přibyl do sbírky obraz Mikuláše Medka – Akce I Vajíčko.

Článek

Investování do umění se podle Tomáše Hejtmánka ze stejnojmenné aukční galerie stalo hlavně srdcovou záležitostí a vášní. Spíš než přeprodávání a počítání zisků se správný majitel těší z každého zajímavého kousku, o který rozšíří svou sbírku.

Obraz od Mikuláše Medka Akce I Vajíčko, který vydražil bývalý muž č. 1 TV Nova Vladimír Železný, se však v celkových českých aukčních rekordech řadí až na páté místo. Žebříčku zatím kraluje obraz Oskara Kokoschky: Praha – Pohled z křížovnického kláštera, za který dražitel utratil 78,5 milionu korun, a to bez provize aukční síni. Absolutní jedničkou mezi českými malíři (a sběrateli) je pak František Kupka, za jehož tři nejslavnější obrazy dali kupci v aukčních domech dohromady téměř 200 milionů korun.

Aktuální rekordy obrazů z českých aukcí:

1. Oskar Kokoschka: Praha – Pohled z křížovnického kláštera – 78,5 mil. Kč

2. František Kupka – Plochy příčné II – 78 mil. Kč

3. František Kupka – Série C I. (Protihodnoty) – 62 mil. Kč

4. František Kupka – Tvar modré – 57,4 mil. Kč

5. Mikuláš Medek – Akce I (Vajíčko) 57 mil. Kč

Pokud někdo považuje investici do uměleckých děl za zdroj zisků, rozhodně to není špatná úvaha. „Samozřejmě z těch prodejů děl, která byla vydražena před deseti, patnácti lety a opět se vrátila na trh, víme, že zisk je v řádech možná i sta procent, ale jde samozřejmě o špičku těch nejlepších věcí,“ dodává Tomáš Hejtmánek.

Dokonalejší falzifikáty, podrobnější testy

Kromě investice do obrazů je stále oblíbenější a zajímavější i investice do užitného umění. „Vyvolávací cena kubistické vázy od Vlastislava Hofmana se dostala ze 120 tisíc na skoro 900 tisíc korun a dřevěná krabička, vyrobená v roce 1905 v Rusku, se z vyvolávací ceny 40 tisíc dostala na 700 tisíc,“ popisuje další aukční úspěchy Tomáš Hejtmánek.

Velkých zisků jsou si dobře vědomi i podvodníci, kteří se na trhu s uměním stále vyskytují. Aukční domy mají ale stále sofistikovanější způsoby, jak případný falzifikát odhalit. Kromě odborného posudku mohou využít i podrobné laboratorní testy, které potvrdí, že obraz je skutečně tím, za co se vydává.

+1

Vlasy za milion, holub za osm

Zajímavostí a také dobrou zprávou pro vlastence je, že se umělecká díla často daří vrátit do země, odkud pocházejí. Stesky o tom, že české umění mizí za hranicemi, tak ve světle reality neobstojí.

Ale jestli toto pravidlo platí i u kuriozit, které se často do aukčních domů dostanou, není jisté. Ze zahraničních perliček můžeme zmínit například vydražený pramen vlasů Ludwiga van Beethovena z roku 1826, který kupec získal v přepočtu za 1,1 milionu korun. Nebo naprosto obyčejného holuba, který má neobyčejné jméno Bolt po slavném běžci. Pták v dražbě vylétl až k cenovce 7,9 milionu korun.

Vybrané zajímavosti ze zahraničních aukcí

1. Skotská jednosladová whisky The Macallan 1926 – 45 mil. Kč

2. Běžecké boty Nike – 10 mil. Kč

3. Nejdražší holub světa Bolt – 7,9 mil. Kč

4. Maska zlatého robota C-3PO – 1,7 mil. Kč

5.Pramen vlasů Ludwiga van Beethovena z roku 1826 – 1,1 mil. Kč

Reklama

Doporučované