Hlavní obsah

Z dolu unikla znečištěná voda, Rusko řeší další ekologickou katastrofu

Ruská prokuratura oznámila, že prověřuje únik znečištěné vody z opuštěného dolu v jižní části pohoří Ural. Reagovala na fotografie kolující po internetu, na nichž je vidět oranžová krajina.

Reklama

Článek

Záběry se zničenými zažloutlými lesy a krajinou protkanou bílými a azurovými potůčky se v posledních dnech šířily na sociálních sítích. Zpustošená země se nachází na okraji 100 let starého Ljovichinského dolu, který je mimo provoz od roku 2003. Znečištěná oblast leží zhruba 100 kilometrů od ruského města Jekatěrinburg.

„Úřad okresního státního zastupitelství ve městě Nižnij Tagil začal ověřovat aktivitu čističky vod u dolu poté, co od médií získal znepokojující informace,“ potvrdila mluvčí tohoto úřadu pro agenturu AFP.

„Naši specialisté na místě odeberou vzorky, aby určili, zda tamní neutralizace znečištěné vody odpovídá daným pravidlům,“ dodala mluvčí.

Důl svou činnost ukončil kvůli bankrotu majitele. Nádrže, které zadržovaly kontaminovanou vodu, se postupem času naplnily a nyní přetekly i kvůli vydatným dešťům.

Místní média pak citovala šéfa lokální ekologické organizace Andreje Volegova, který potvrdil, že se znečištěná voda vylila z nádrže do nedaleké řeky Tagil.

Rusko řeší v krátké době druhou ekologickou havárii. Nedávno uniklo v Norilsku do říčního systému okolo 21 000 tun ropného paliva a způsobilo rozsáhlou ekologickou katastrofu v dané oblasti.

Reklama

Doporučované