Hlavní obsah

Z domova až do června 2021. Google zaměstnancům prodloužil home office

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zaměstnanci Googlu mohou pracovat z domova až do konce června příštího roku. V pondělí tak rozhodl generální ředitel firmy Sundar Pichai. Prodloužení home office se týká všech poboček Googlu včetně české.

Článek

Americký technologický gigant Google nechá své zaměstnance na home office až do června roku 2021. K rozhodnutí společnost přiměl nárůst případů v některých částech USA, proto odkládá znovuotevření svých kanceláří.

Google již dříve oznámil, že většina zaměstnanců bude pracovat na dálku do konce letošního roku, přičemž někteří pracovníci se mohou do kanceláří vrátit dříve. Server CNN uvedl, že prodloužením možnosti práce z domova firma naznačuje, že se připravuje na dlouhodobou pandemii.

Generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai ve zprávě zaměstnancům uvedl, že společnost opět otevřela 42 kanceláří po celém světě. „Abychom našim zaměstnancům poskytli možnost dlouhodobě plánovat, prodloužili jsme možnost pracovat z domova až do 30. června 2021. Platí to pro pracovníky, kteří nemusí být v kanceláři, a tuto možnost si dobrovolně vyberou,“ napsal Pichai.

Mnoho škol ve Spojených státech totiž oznámilo, že v novém školním roce neotevřou včas, takže se rodiče opět budou muset starat o děti a zároveň pracovat. „Doufám, že to nabídne flexibilitu, kterou potřebujete k rovnováze práce s péčí o sebe a své blízké v průběhu příštích 12 měsíců,“ dodal ve zprávě Pichai.

Změna platí pro kanceláře technologické firmy po celém světě. Alžběta Houzarová z týmu korporátní komunikace za Google potvrdila, že prodloužení opatření se týká i České republiky. „Zaměstnanci, kteří chtějí a mohou, mají možnost pracovat z domova. Pokud o home office nebudou mít zájem, mohou chodit do kanceláře,“ uvedla Houzarová.

Většina zaměstnanců Googlu stále pracuje z domova. Jelikož může být v kancelářích jen určitý počet lidí, systém funguje na rotační bázi, kdy se zaměstnanci v kanceláři střídají a home office opouštějí jen několikrát za týden. „Náš návrat do kanceláří bude obecně pomalý, velmi obezřetný a postupný,“ říká Houzarová.

Také technologická společnost Microsoft poslala své zaměstnance během pandemie na home office. Pracovat z domova jim ale umožňuje i nyní. „Někteří se postupně dobrovolně vracejí do kanceláří. Situaci ale neustále monitorujeme a případná doporučení přizpůsobujeme aktuální situaci,“ uvedla Klára Žižková, ředitelka lidských zdrojů z Microsoftu Česká republika a Slovensko.

Generální ředitel Googlu dříve ve svém blogpostu uvedl, že většinu zaměstnanců pracujících z domova podpoří firma i finančně. „Každý takový pracovník dostane příspěvek ve výši 1 000 dolarů nebo ekvivalentní částku ve své zemi na potřebné vybavení a kancelářský nábytek,“ napsal Sundar.

S přibývajícími případy nakažených koronavirem mnoho amerických společností reviduje plány na znovuotevření svých kanceláří. Podobné kroky jako Google podnikají také Facebook a Amazon. Firmy plánují umožnit některým zaměstnancům pokračovat v práci z domova alespoň do začátku příštího roku.

Google byl v březnu mezi prvními technologickými společnostmi, které poslaly své zaměstnance na home office. Postupně se k němu přidávaly další firmy, mezi nimiž byl například Facebook a Twitter.

Reklama

Doporučované