Hlavní obsah

Z domů u Nuselského mostu zmizela obří reklama

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Z domů v ulici Boženy Němcové na pražských Vinohradech zmizela velkoplošná reklama. Obří plachtu nechala sundat společnost Samsung, která si plochu pronajímala.

Článek

„Důvodem je rozhodnutí soudu, který reklamní plochu označil za nelegální,“ sdělil mluvčí Samsungu David Sahula.

Samsung reklamní plochu nevlastní. Odstranit ji nařídil soud vlastníku jednoho z domů, firmě Jizera Invest. Na soud se obrátil autor budovy, neboť podle něj bylo zasaženo do jeho autorských práv. Velkoformátová obrazovka u Nuselského mostu zůstává.

„Naše rozhodnutí má návaznost na vývoj situace ve sporu o legálnost umístění dané reklamní plochy. Samsung Electronics vždy dbá na etický rozměr svého podnikání s respektem k místním zákonům a nařízením. Proces stažení reklamy jsme započali v momentě, kdy jsme získali pochybnosti o legálnosti této reklamní plochy a informaci o pravomocném rozhodnutím soudu,“ sdělil Sahula.

U soudu se s vlastníkem přel architekt domu, který tvrdil, že vybudováním reklamní plochy a zakrytím domu bylo zasaženo do jeho autorských práv. Soud mu dal nakonec za pravdu. Podle informací ČTK nyní probíhá exekuční řízení, neboť majitel reklamu ve lhůtě dané soudem neodstranil.

Samsung měl plochu pronajatu do konce letošního roku. „Situace ohledně finančních záležitostí spojených s ukončením nájmu plochy není ještě uzavřena. Doufáme však, na základě nových informací z tohoto týdne, v pozitivní výsledek pro Samsung,“ uvedl Sahula.

Další velké reklamy v Praze firma zatím stahovat nebude, u žádné z nich totiž nic nenaznačuje tomu, že by mohla být nelegální. „Samsung není a ani nemůže být dle logiky věci zodpovědný za to, zda je nějaká jím využívaná reklamní plocha legální, či nikoliv,“ dodal Sahula.

„Respekt Samsung zaslouží za férové gesto, že se rozhodli plachtu sundat po zjištění, že je umístěná proti pravidlům. Je to zároveň inspirace pro všechny další firmy, které působí ve veřejném prostoru a zakládají si na společenské odpovědnosti,“ napsal na své facebookovém profilu primátor Zdeněk Hřib.

Soudní rozhodnutí se nevztahuje na velkoplošnou obrazovku na střeše domu. Soud se totiž zabýval pouze žalobou architekta, umístění obrazovky spadá do kompetence stavebního úřadu Prahy 2. Původně ji povolil, ale po odvolání sousedů rozhodnutí zrušil magistrát. Co bude s obrazovkou dál, není jasné, mimo jiné proto, že je problematické dohledat vlastníka. Měnili se, a s tím i jejich sídla v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované