Hlavní obsah

Z Faltýnka se stává klasický výběrčí, prozradil Pelta nechtěně policii

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Obžaloba v případě rozdělování sportovních dotací připomíná, jak široký je akční rádius předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Reklama

Seznam Zprávy nahlédly do obžaloby sportovních bossů Miroslava Pelty a Miroslava Jansty. Žalobce v ní rozkrývá, jak se při rozdělování sportovních dotací angažují politické špičky.

Článek

Byt číslo 1306 na Senovážném náměstí v centru Prahy se stal místem, kde se běžně řešilo, kdo by v tuzemském sportu mohl dostat podporu v řádech milionů korun.

Právě tady se pravidelně setkával jeden z nejvlivnějších lidí českého sportu (a tehdy předseda fobalové asociace) Miroslav Pelta se Simonou Kratochvílovou, která v té době měla jako náměstkyně na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy na starosti právě rozdělování dotací.

Jedno takové setkání Pelty s Kratochvílovou popisuje obžaloba, kterou před několika týdny dokončil a podal státní zástupce Ondřej Trčka. Obžalovanými v případu jsou právě Miroslav Pelta a Simona Kratochvílová a s nimi také například předseda České unie sportu a vlivný advokát Miroslav Jansta.

Dokument, do něhož Seznam Zprávy mohly nahlédnout, v nových detailech popisuje vliv řady politiků či vysoce postavených úředníků na dělení dotačního balíku. Mezi nimi především předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Právě jeho roli Miroslav Pelta a Simona Kratochvílová na zmíněné a tajně monitorované schůzce v bytě na Senovážném náměstí rozebírají.

Díky nahranému rozhovoru státní zástupce v žalobě popisuje, jak si Miroslav Pelta náměstkyni Kratochvílové postěžoval, že jsou z Faltýnka všichni zklamaní. Podle Pelty - jak zaznamenaly policejní odposlechy v rámci akce Kanec - se z něj stává „klasický výběrčí pro sebe“.

Kratochvílová obratem Peltovi popsala, že se s Faltýnkem potkala a že jí předseda poslaneckého klubu hnutí ANO ukázal seznam dotací, na nichž měl zájem.

Obžaloba uvádí, že Jaroslav Faltýnek měl označené tři akce. Jednou z nich byl projekt městyse Chodová Planá, kde byl v minulosti starostou současný poslanec ANO Jan Volný.

Kratochvílová si podle žalobce u projektů udělala puntíky a Faltýnek podle dokumentu ještě řekl, „ať se podívá na Jeseník“. Šlo o projekt, v němž figuroval tehdejší starosta a současný poslanec ANO Adam Kalous.

Obžaloba, kterou státní zástupce podal k Městskému soudu v Praze, čítá celkově 298 stran, jméno Jaroslava Faltýnka se tam objevuje opakovaně.

I proto byl poslanec hnutí ANO během vyšetřování kauzy vyslechnut, avšak svůj vliv či požadavky na dělení dotací vždy odmítal. Policistům sdělil, že nikdy nechtěl, aby byl někdo zvýhodněn, a že žádné seznamy dotací nikdy neměl. Řekl také, že s výjimkou Jeseníku o projektech žádajících veřejnou podporu nic nevěděl.

Jeho slova jsou v rozporu s tím, co tajně vyslechli vyšetřovatelé od Miroslava Pelty a Simony Kratochvílové.

Podle odposlechu Kratochvílová Peltovi popisovala, že se na začátku března 2017 „srazila“ s Faltýnkem v Poslanecké sněmovně. Faltýnek, podle vyjádření Kratochvílové, „ječel“, že mu nevyšel Jeseník.

Několik dní poté pak náměstkyně Peltovi řekla, že Jeseník na seznam podporovaných projektů musí dát. A šeptem - jak píše obžaloba - uvedla důvod: „Faltýnek.“

„V tom Jeseníku to budu dělat tak, že když vlastně jim chybí papíry, které nedodali a vypadli z formálního hodnocení, já řeknu, že se ztratily na sekci sportu. Oni napíšou místopřísežné prohlášení a já je tam zařadím,“ popisovala Kratochvílová podle odposlechu Peltovi.

Nedlouho poté však náměstkyni i předsedu fotbalové asociace zadržela policie a byli obviněni. Ministerstvo školství pak vyplacení peněz zastavilo a projekt Jeseník - stejně jako další projekty, které Pelta s Kratochvílovou řešili - žádnou dotaci nedostal.

Je to Nejedlý, uvedl Pelta

Žalobce Trčka také v obžalobě popsal, že peníze měly dostat dvě akce, které vyšetřovatelé přímo spojují s poradcem prezidenta republiky Martinem Nejedlým.

Šlo o dotaci na nákup vybavení pro futsalisty pro Era-Pack Chrudim. V této souvislosti si Pelta poznamenal, že to je takzvaně z Hradu, takže jim peníze musí dát. Jenže projekt neměl dostatek bodů a tak, jak uvedli vyšetřovatelé, bylo v tomto případě hodnocení navýšeno.

Druhým byl projekt Školního sportovního klubu Bílovec. Měl dostat třináct milionů korun na sociální zařízení tamního areálu.

„Je to Nejedlý a on musí být,“ řekl Pelta podle odposlechu Kratochvílové.

To, že Pelta vycházel prezidentovu poradci Nejedlému a také kancléři Mynářovi vstříc, dokládá policie také tím, že vzal Nejedlého a Mynáře s jeho manželkou na finále Ligy mistrů v květnu 2016 do Milána.

Nejedlý si však předloni v létě při výslechu na policii nevzpomněl, jestli na tomto zápase byl. Nevěděl ani o tom, jestli s Peltou řešil financování sportovních klubů.

Obžaloba také nově popisuje, že při zásahu v květnu 2017 zajistila policie seznamy preferovaných dotací také u Karla Březiny, tehdejšího poradce ministryně Valachové.

Šlo o projekty pro bývalého premiéra Bohuslava Sobotku, hnutí ANO, ČSSD nebo některé osoby - třeba současného místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu nebo poslance ANO Karla Turečka.

Březina pak řekl policistům, že s Janstou nebo Peltou jako poradce ministryně konkrétní žádosti o dotace neřešil. Vždy se podle jeho slov o tom bavili jen velmi obecně. Nikdo po něm prý ani nechtěl, aby některé projekt upřednostnil.

Miroslav Pelta i Simona Kratochvílová svoji roli v rozdělovaní dotací popisovali policii jinak než ve svých závěrech vyšetřovatelé.

Policistům Pelta vypověděl, že se v roce 2017 stala anomálie, kdy ministryně Valachová nastavila systém tak, že předsedové svazů nemohli mluvit do investičních dotací a oni tak nad nimi ztratili kontrolu.

Takže jako předseda největšího sportovního svazu nemohl prý oficiálně zasahovat do rozdělení investičních dotací a určit priority. Přitom v minulosti se to tak vždy dělalo.

Simona Kratochvílová při výslechu uvedla, že se cítí nevinná. Ničeho se nedopustila. A dále odmítla vypovídat.

Poslanec a bývalý starosta Jeseníku Adam Kalous po zveřejnění článku uvedl následující reakci: 

„Projekt, o kterém je v článku pojednáváno, je projekt výstavby víceúčelové sportovní haly v Jeseníku. První žádost o dotaci pro tento projekt byla městem Jeseník podána v roce 2016, a projekt byl schválen poskytovatelem dotace k financování. Město Jeseník i přes schválení financování rozhodlo, že realizace projektu proběhne až v roce 2017.

V mezidobí tak došlo k detailní přípravě realizace projektu a v roce 2017 byla podána druhá obsahově totožná žádost o poskytnuní dotace pro realizaci projektu. Rovněž podmínky nastavené ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byly shodné. Žádost o dotaci podaná v roce 2017 ovšem byla nedůvodně zamítnuta a projekt nebyl podpořen k financování ze strany ministerstva.

V zájmu získání dotace inicioval starosta města Adam Kalous jednání s poslancem Jaroslavem Faltýnkem, který po vysvětlení situace přislíbil pomoc při hájení práv města Jeseník, do kterých bylo ze strany státu (ministerstva) zasaženo. V rámci svých pramovocí daných mandátem poslance pak také oslovil náměstkyni pro řízení sekce sportu a mládeže, paní Kratochvílovou, aby situaci prověřila.“

V poslední větě své reakce pak Adam Kalous uvedl, že tím jeho angažmá v celé věci skončilo.

Reklama

Doporučované