Hlavní obsah

Z Filipín přes Čínu až do Čech. Čeští skláři vystavují svá mistrovská díla

Výstava Kompozice skla a světla.Video: Mikuláš Pejcha, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sever Čech je známý svou sklářskou tradicí, není proto divu, že na výstavě Kompozice skla a světla vystavují svá díla dva mistrní severočeští skláři. Ačkoliv se českému sklu daří hlavně v zahraničí, zájem budí i ve své domovině, to dokazuje hojná účast na vernisáži výstavy v Senátu ČR.

Článek

Zkrátka „zlaté české ručičky“, i tak by se dali lidovým rčením v krátkosti představit dva skláři ze severu Čech, Jiří Pačinek a Jiří Tesař. Jejich díla patří totiž k tomu nejlepšímu, co se z českého sklářského průmyslu exportuje i za hranice a přináší naší vlasti věhlas. Mistři skla však tentokrát zůstali věrní České republice a pod záštitou senátora Jiřího Voseckého uspořádali výstavu v Senátu.

„Jsou tu k vidění poslední kousky, co jsme vyrobili, snažíme se prezentovat tím nejlepším. Díla nejsou tematicky spojená, záleží na vitríně, tady je například zvířectvo, které tematické je,“ říká hutní mistr Jiří Pačinek.

Ke spolupráci vybral dalšího mistrovského skláře, rytce Jiřího Tesaře, ten objasnil, proč výstavu uspořádali společně.

„Asi před devíti lety jsme se seznámili s hutním mistrem Jiřím Pačinkem. Slovo dalo slovo a dneska jsme tady a máme spolupráci. Spolupracovali jsme na těchto grálech, je to sklo, které kombinuje teplé a studené zpracování,“ popisuje vystavené exponáty jejich tvůrce, rytec Jiří Tesař.

Celá výstava se uskutečnila pod záštitou senátora Jiřího Voseckého ze severu Čech. Ten svému kraji přeje jen to nejlepší.

„Když jsem zjistil, že mám možnost v Senátu uspořádat výstavu, uvědomil jsem si, že bych prostor zaplnil skláři z našeho kraje na celou dobu. Jiřího Pačinka s Jiřím Tesařem jsem vybral, protože umí a jsou inovativní,“ shrnuje senátor Jiří Vosecký.

Sklářům se ale daří vystavovat a prodávat díla hlavně v zahraničí. V současnosti na Filipínách nebo v Číně.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované