Hlavní obsah

Z Francie a Německa přichází varování. V Česku ožívají úvahy o zavedení eura

Premiér Bohuslav Sobotka na sněmu Hospodářské komory ČR.

 

Reklama

Premiér Sobotka: Musíme si říct, kdy začneme platit eurem. Přichází totiž éra dvourychlostní Evropy.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka se vyslovil pro to, aby si Česká republika stanovila termín přijetí eura. Po francouzských a následných německých volbách totiž hrozí, že vznikne dvourychlostní Evropa - a kdo skončí mimo eurozónu, bude v nevýhodě.

Sobotka o nutnosti vyslovit, odkdy Česká republika přejde z koruny na euro, mluvil na sněmu Hospodářské komory ČR (poslechněte si ho ve videu nahoře).

Dříve, nebo později? Radši dříve

„Dříve, nebo později si musíme odpovědět na otázku ne jestli, ale kdy budeme schopni jako Česká republika přijmout společnou evropskou měnu," řekl premiér.

Podle něj je evidentní, že po volbách ve Francii a Německu zrychlí integrace eurozóny. „Myslím si, že teď na podzim před volbami a určitě i po volbách musíme vést intenzivní veřejnou debatu o tom, jak budeme postupovat, abychom se neocitli na periferii EU, abychom se udrželi v jádru," uvedl Sobotka.

Ve Francii byl začátkem května zvolen prezidentem Emmanuel Macron, parlamentní volby čekají Francouze v červnu. Německo čekají parlamentní volby v září.

V ČR se vedou debaty o přijetí eura již delší dobu. Vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví.

Reklama

Doporučované