Hlavní obsah

Z francouzského „Spidermana“ bude hasič. Neohrožená záchrana dítěte mu změnila život

Francouzskému „Spidermanovi“ pařížský sbor nabídl stáž.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Malijec, který zachránil dítě před pádem ze čtvrtého patra, získá francouzské občanství. Pařížský hasičský sbor mu nabídl placenou stáž.

Článek

Dvaadvacetiletý imigrant z Mali, který bez jištění vylezl do čtvrtého patra, aby zachránil čtyřletého chlapce visícího z balkónu, získal povolení k pobytu ve Francii a do tří měsíců by měl dostat i francouzské občanství. Navíc mu pařížský hasičský sbor nabídl placenou stáž. Ta by měla trvat zhruba deset měsíců a Mamoudou Gassama by se při ní měl naučit vše, co se týká požárnictví. Měsíčně pak získá asi 600 euro.

Jak záchrana dítěte vypadala?Video: Reuters

Video ze záchrany, které zahltilo sociální sítě, ukazuje, jak Gassama bez váhání vyšplhal do čtvrtého patra obytného domu, aby zachránil čtyřletého chlapce. Toho se snažil zachránit i soused z vedlejšího balkónu. Otec dítěte byl v době incidentu na nákupu, na kterém se zdržel, protože hrál hru Pokémon Go.

Po hrdinství se s ním sešel francouzský prezident Emmanuel Macron, který Gassamův čin ocenil i na tiskové konferenci. Macronovi je ale vytýkáno, že na Gassamu upozorňuje, aby odvedl pozornost od nového zákona, který schválil parlament a jenž uprchlíkům ztěžuje žádost o azyl. Kritici také upozorňují na nezvládnutou situaci s otřesnými podmínkami, ve kterých migranti žijí.

Reklama

Související témata:

Doporučované