Hlavní obsah

Z G7 znovu G8. Trump chce mít Rusko zpět ve skupině nejvyspělejších ekonomik

Trump chce mít Rusko zpět ve skupině nejvyspělejších ekonomik.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump by rád viděl Rusko zpátky na jednání nejvyspělejších zemí světa. Řekl to před odletem na jednání G7 v Kanadě. Rusko se k návratu staví spíše odmítavě, stejně jako většina členů skupiny vyspělých zemí. Nový proruský premiér Itálie naopak Trumpa podpořil.

Článek

Americký prezident Donald Trump na summitu skupiny vyspělých zemí G7 postrádá Rusko. Šéf Bílého domu před odjezdem na mítink prohlásil, že by se Rusko mělo schůzek skupiny nejvyspělejších států znovu účastnit. Z dřívější skupiny G8 bylo vyřazeno na jaře 2014 po okupaci ukrajinského Krymu. Kanada s Trumpovým názorem nesouhlasí, italský premiér je naopak pro. Rusko dalo najevo, že o členství nemá valný zájem.

„Vyhodili Rusko a měli by ho vzít zpátky, protože bychom měli mít Rusko u jednacího stolu,“ řekl prezident novinářům. „Miluji svou zemi a pro Rusko jsem noční můrou. Dodávám ale, že Rusko by na schůzce (v Kanadě) mělo být. Proč se scházíme bez přítomnosti Ruska?“ poznamenal Trump.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v krátké reakci na prohlášení amerického prezidenta řekl, že „Rusko se soustředí na jiné formáty (schůzek)“, než je skupina G7. Členem skupiny nejvyspělejších států se Moskva stala v roce 1997. Po dočasném pozastavení členství po okupaci Krymu se Kreml sám loni rozhodl definitivně skupinu opustit. Na dotazy, zda by Moskva přijala nabídku se vrátit, reagovala zatím ruská diplomacie vždy vyhýbavě.

Mluvčí kanadského premiéra Justina Trudeaua po Trumpově prohlášení konstatoval, že Kanada svůj odmítavý názor na přijetí Ruska do skupiny G7 nemění. Nový italský premiér Giuseppe Conte naopak uvedl, že Rusko by se vrátit mělo.

Trump kanadskému summitu věnoval několik tweetů ze své tradiční ranní série. Týkaly se zejména sporu mezi USA a Evropou kolem amerických cel na ocel a hliník. Kromě USA do sedmičky nejprůmyslovějších států patří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a Německo.

Třidenní summit G7 v kanadském La Malbaie hodlá americký prezident opustit už v sobotu ráno místního času (po půlnoci SELČ), kdy odletí do Singapuru na schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. V jednom z twitterových vzkazů Donald Trump poznamenal, že si aspoň na chvíli během cesty do Kanady a Singapuru odpočine od „ruského honu na čarodějnice“, jak označuje vyšetřování vlivu Moskvy na americké volby v roce 2016.

Na svou zahraniční cestu americký prezident oproti zvyklostem odcestuje sám, bez manželky Melanie. Její absenci Bílý dům zdůvodnil nedávnou operací, při níž lékaři první dámě odstranili z ledviny nezhoubný novotvar. Trump upřesnil, že chirurgický zákrok trval čtyři hodiny a lékaři po něm pacientce doporučili, aby se po dobu jednoho měsíce zdržela cestování letadlem.

Reklama

Doporučované