Hlavní obsah

Z Ghúty bylo evakuováno přes 150 civilistů. Poprvé od počátku ofenzivy mohli opustit oblast

Podle SOHR bylo evakuováno přes 150 civilistů z východní Ghúty. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Přes 150 zraněných a nemocných civilistů bylo převezeno z východní Ghúty do Damašku. Tvrdí to Syrská organizace pro lidská práva.

Článek

Nemocným a zraněným lidem ve východní Ghútě byla poprvé od zahájení vojenské ofenzivy téměř před měsícem umožněna evakuace. Muže, ženy i děti odvezly ze syrského města Dúmá autobusy humanitární organizace Syrský arabský červený půlměsíc.

Podle agenury Reuters s odkazem na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) bylo do hlavního města Sýrie evakuováno přes 150 civilistů. Syrská státní televize odvysílala video, na kterém evakuované rodiny vystupují v Damašku z autobusů.

Syrská vojska prezidenta Bašára Asada Ghútu intenzivně bombardují. Ve snaze získat oblast pod svou kontrolu z rukou povstalců podnikají i pozemní akce. Syrští vojáci nyní izolovali město Dúmá a oblast rozdělili na tři části. Informovaly o tom agentury AFP a AP s odvoláním na syrská státní média a Syrskou organizaci pro lidská práva.

Organizace Lékaři bez hranic uvádí už přes tisíc mrtvých civilistů za poslední měsíc. Dalších 4800 lidí se podle nich zranilo. OSN už měsíce vyzývá syrskou vládu, aby umožnila opustit oblast stovkám nemocných lidí. Zvláště pak dětem, které mají vážná onemocnění. Syrská armáda útočí na enklávu, kde žije asi 400 tisíc lidí, od roku 2013.

Reklama

Doporučované