Hlavní obsah

Z havarované lodi poblíž korálových útesů, které jsou na seznamu UNESCO, uniká nafta už měsíc

Únik ropy z havarované lodi Solomon Trader se nedaří zastavit.Video: Jana Lipská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z lodi Solomon Trader, která minulý měsíc uvázla v mělčinách u ostrova Rennell, stále vytéká ropa. Ochránci životního prostředí se obávají dopadů na místní ekosystém a na obyvatele ostrova. Třetina ostrova East Rennell přitom patří na seznam světového dědictví UNESCO.

Článek

Zatím se nepodařilo zjistit, odkud ropa z lodi proudí do moře, napsal ve středu deník The New York Times. Nákladní loď z Hongkongu převážela více než 770 tun těžkého topného oleje, když minulý měsíc najela na mělčinu jednoho ze Šalamounových ostrovů, ležících v Oceánii.

Ropná skvrna podle místní organizace Greenpeace nyní představuje přímou hrozbu pro 2 000 lidí, kterým oceán a přírodní zdroje ostrova zajišťují živobytí. V tomto týdnu se skvrna rozšířila o více než tři míle podél pobřeží a do okolního moře. A pomalu se blíží k hranicím chráněných korálových útesů v zátoce Kangava. Situaci proto pomáhá řešit i australská vláda, která do oblasti poslala plavidla s odborníky. Ti mají pomoci odstranit škody a ochránit místní živočišné druhy.

Pojišťovatel lodi, společnost Korea Protection and Indemnity Club, vyjádřil hlubokou lítost. Za společnost King Trader, které loď patří, se omluvil. Zároveň dodal, že se ještě musí určit, kdo je za havárii zodpovědný.

Majitel na místo poslal remorkér, aby loď odstranil. Mezitím ale cyklon zatlačil plavidlo více k útesu a poškodil mu trup a strojovnu. Kvůli nevlídnému počasí doposud nebylo možné provést podvodní pátrání.

The New York Times dále informuje, že v tuto chvíli převládá riziko, že se zbývající ropa z lodi (více než 650 tun) dostane do chráněné oblasti, varovalo australské ministerstvo zahraničních věcí a obchodu. Podle Simona Alberta, výzkumníka z University of Queensland v Austrálii, je pravděpodobné, že bude mít únik ropy dlouhodobý dopad na zdraví ekosystémů korálových útesů a místních komunit.

East Rennell se na seznam chráněného dědictví UNESCO dostal v roce 2013. Organizace ho tehdy zařadila mezi památky ohrožené komerční těžbou, nadměrným využíváním mořských zdrojů a výskytem invazivních krys.

Reklama

Související témata:

Doporučované