Hlavní obsah

Z havarovaného tankeru uniklo obrovské množství ropy. Ke dnu klesly tuny jedu

Z íránského tankeru uniklo těžké palivo do Východočínského mořeVideo: AP

 

Reklama

Íránský ropný tanker Sanchi se srazil s čínskou nákladní lodí, explodoval a začal se potápět. Uniklo z něj těžké palivo, které plavidlo pohánělo. Na palubě bylo 32 mužů, ale nikdo z nich nepřežil.

Článek

Z íránského tankeru uniklo palivo do Východočínského moře. Skvrna pokryla podle zprávy japonské pobřežní stráže z rána 143 kilometrů čtverečních mořské hladiny. Íránský ropný tanker Sanchi po srážce s čínskou nákladní lodí asi 300 kilometrů východně od Šanghaje nejdříve týden hořel, poté explodoval a začal se potápět.

Posádku lodi tvořilo 32 mužů - 30 Íránců a dva Bangladéšané. Nikdo z nich nepřežil, záchranáři nalezli pouze těla tří z nich. Čínské plavidlo CF Crystal neutrpělo takové škody a celá jeho 21členná čínská posádka byla zachráněna. Příčina kolize se vyšetřuje.

Po uhašení plamenů na mořské hladině byla zahájena likvidace ropné skvrny, oznámila čínská státní televize CCTV. Dvě lodě na ropnou skvrnu stříkaly chemické látky,  aby se vrstva paliva rozpustila.

Tanker převážel z Íránu do Jižní Koreje 136 tisíc tun ropného kondenzátu. Ten může vytvořit toxický „mrak” pod hladinou. Z mořského povrchu to ale lidské oko nezaznamená. Kondenzát je toxičtější než ropa, má nižší hustotu a je podstatně výbušnější.

K explozi a potopení tankeru došlo podle  Greenpeace v „důležité zóně tření ryb”. Organizace v prohlášení dále uvádí, že oblast v tuto část roku slouží jako zimoviště některých druhů ryb a migrují přes ní také velryby.

Možnost, že se loď potopila dříve, než všechen kondenzát shořel, je „tou nejhorší variantou”, řekl deníku Global Times ekologický aktivista Ma Ťün. Kondenzát „představuje pro podmořskou faunu jed”, varoval.

Není jasné, kolik kondenzátu a paliva za týden shořelo. Richard Steiner, odborník na ropné havárie, tvrdí, že v moři skončila většina paliva i kondenzátu. Poukazuje na špatný stav lodi a exploze - nádrže podle něj byly patrně poškozené.

Reklama

Doporučované