Hlavní obsah

Z Hongkongu do Číny jezdí první rychlovlak

Mezi Čínou a Hongkongem vzniklo nové rychlovlakové spojení.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Nové spojení mezi Čínou a Hongkongem má spoustu kritiků. Nelíbí se jim vysoké výdaje.

Článek

Bývalá britská kolonie Hongkong má první rychlovlakové spojení s Čínou. Vlak by měl podle CNN propojit Hongkong s Pekingem, cesta by měla trvat zhruba 9 hodin, zároveň by měla být levnější alternativou pro přesun na čínském území. Vlak bude projíždět přes města jako Šanghaj, Kuej-lin a Kchun-ming. Politici si od investice slibují nárůst turistického ruchu.

Přestože s sebou vybudování dráhy přináší spoustu výhod, má celou řadu kritiků. Těm nejvíce vadí, že obyvatelé Hongkongu při používání vlaku podléhají čínským zákonům. Navíc, aby mohli do vlaku vůbec nastoupit, musí speciálním formulářem zažádat o čínské vízum. Kromě toho na hongkongském území vznikla kontrola, ve které, podle CNBC, pracují pouze čínští pracovníci.

Kritici to považují za porušování autonomie a zasahování do hongkongské jurisdikce. Politici dále kritizují cenu projektu, která přesahovala částku 233 miliard korun.

Hongkong, který je bývalou britskou kolonií, se k Číně připojil v roce 1997. Jejich spojení ale bylo podmíněno zachováním hongkongské autonomie a svobod, včetně nezávislého právního systému.

Reklama

Doporučované