Hlavní obsah

Z Hongkongu má zmizet ikonická Socha hanby. Dánský autor se bojí zatčení

Foto: Profimedia.cz

Socha Jense Galschiota v Hongkongu.

Reklama

Socha Jense Galschiota s názvem Sloup hanby, která je umístěna v prostorách Hongkongské univerzity, má být převezena zpět do Dánska. Její autor se však obává zatčení v souvislosti s jejím přesunem, na který bude osobně dohlížet.

Článek

Osmimetrová měděná socha s názvem Sloup hanby dánského umělce Jense Galschiota, která přípomíná oběti masakru na Náměstí nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, má být odstraněna.

Rozhodla tak Hongkongská univerzita v jejímž areálu socha stála od roku 1997, kdy ji autor zapůjčil Hongkongské alianci na podporu vlasteneckých demokratických hnutí v Číně. Toto hnutí však bylo v září tohoto roku rozpuštěno, jelikož několik jeho členů bylo obviněno právě z přestupků proti národní bezpečnosti.

Samotná socha váží necelé dvě tuny a osobitě zobrazuje propletenec znetvořených lidských těl.

Sám Galschiot žádá o navrácení sochy, jejíž cena se odhaduje na 1,4 milionu dolarů, zpět do Dánska. K přepravě je však nezbytná jeho osobní přítomnost a v návaznosti na to se umělec obává o svou bezpečnost, jak píše britský deník Guardian.

„Z tisku jsem pochopil, že zavedení nové bezpečnostní legislativy v Hongkongu znamená, že zde existuje právní základ pro zatčení cizinců, kteří se zapojí do aktivit, které kritizují Čínu,“ napsal v otevřeném dopise Galschiot. V něm dále žádá univerzitu a úřady o plnou spolupráci při odstraňování sochy.

Samotné odstranění sochy však zřejmě „povede k aktivitám a mediálnímu pokrytí, které mohou být považovány za kritiku Číny. Právě proto žádám o garanci, že ani já, ani moji zaměstnanci nebudou trestně stíháni,“ stojí dále v dopise.

V červenci roku 2020 schválila čínská vláda nový zákon o národní bezpečnosti, který tvrdě postihuje protivládní činnost a vztahuje se nejen na občany Hongkongu, ale také na cizince. Demokratičtí aktivisté a některé západní země považují tento bezpečnostní zákon za pouhý nástroj k umlčení disentu a nastolení autoritářského režimu. Čína a také vedení města však tvrdí, že základní práva a svobody jedince zůstávají nedotčeny, píše dále Guardian.

Galschiot se prostřednictvím svých soch často snaží upozornit na rozličné společenské a politické nešvary, jako je bezpráví, násilí, rasismus či porušování lidských práv. Jeho díla povětšinou doprovází nevšední a originální způsob prezentace, který umocňuje jejich společenskou rezonanci.

Reklama

Související témata:

Doporučované