Hlavní obsah

Z proslaveného horníka je ještě větší boháč. Znovu narazil na „zlatý důl“

Foto: Profimedia.cz

Saniniu Kuryan Laizer pózuje se dvěma vzácnými kusy tanzanitu.

Reklama

Na horníka z Tanzanie se už podruhé usmálo štěstí. Třicetinásobný otec a manžel čtyř žen minulý měsíc objevil tanzanity v hodnotě milionů dolarů. A další nález slibující balík peněz na sebe nenechal dlouho čekat.

Článek

Už v červnu měl horník z Tanzanie při práci šťastnou ruku. Objev dvou surových tanzanitových kamenů o váze 15 kilogramů prodal za 3,4 milionu dolarů a prakticky přes noc se stal milionářem. O měsíc později mu další šestikilový nález přihrál na konto další dva miliony.

Tanzanit se vyskytuje pouze v severní Tanzanii a používá se k výrobě šperků. Je to jeden z nejvzácnějších drahokamů na světě a podle odhadu místních geologů by do dvaceti let už nemusel být k nalezení. Tento drahý kámen je atraktivní zejména díky své barvě – hraje v tónech zelené, červené, fialové a modré. Barva určuje i jeho cenu – čím jemnější a čistější odstín, tím vyšší cena.

Šťastný nálezce a prodejce Saniniu Laizer nyní vybízí své kolegy horníky, aby podobně jako on spolupracovali s vládou. Svůj příběh považuje za dobrý příklad správného fungování správy země. „Prodej vládě znamená, že je transparentní,“ pochvaloval si při slavnostním ceremoniálu v dole Mirerani.

Horníkovi se už v červnu podařilo objevit dva největší známé tanzanity, drahokamy, které se vyskytují jen na území této země na východoafrickém pobřeží. Po šťastném nálezu pro BBC manžel čtyř žen a otec více než 30 dětí prozradil, že chystá „velkou party“. Laizer plánuje žít stejně jako doposud a nadále chovat krávy. V blízkosti svého bydliště v oblasti Manyara chce ale zbudovat obchodní centrum a školu, protože mnoho chudých dětí v jeho okolí nemá nyní přístup ke vzdělání.

Novopečenému milionáři po telefonu pogratuloval i samotný tanzanský prezident John Magufuli, podle kterého nález dokládá bohatství země. Když se Magufuli v roce 2015 ujímal prezidentského úřadu, sliboval, že bude usilovat o zvýšení příjmů plynoucích vládě právě z těžebního sektoru. Soukromí horníci, mezi které patří i Laizer, musejí mít k hledačství tanzanitu státní licenci, i přesto ale dochází k nelegální těžbě zejména v blízkosti dolů vlastněných velkými společnostmi.

V roce 2017 na nařízení prezidenta Magufuliho armáda vybudovala kolem těžebního areálu Merelani obvodovou zeď o délce 24 kilometrů. Areál v oblasti Manyara je považován za jediný zdroj tanzanitu na světě. Zvýšení příjmů v těžebním sektoru, které vláda zaznamenala o rok později, připisuje účinnosti vystavěné zdi.

Tanzanit proslavila společnost Tiffany & Co., která mu dala nynější název. Až doposud vážil nejtěžší nalezený surový drahokam 3,3 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Doporučované