Hlavní obsah

Z hotelů lazarety? Chybějí informace a vzniká seznam lůžek

Foto: Shutterstock

Hoteliéři čekají na detaily případné pomoci pro stát. Zatím sestavují seznam lůžek pro potřebné.

Reklama

Hoteliéři sestavují seznam lůžek pro případ potřeby státu. Po slovech ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), že by se část pacientů s covidem-19 mohla přesunout do hotelů. Budou to i zdraví lidé v karanténě?

Článek

Ministerstvo zdravotnictví má představit další opatření proti šířícímu se koronaviru. Spekuluje se i o tom, že by ve vybraných hotelech mohli trávit karanténu příbuzní lidí nakažených koronavirem. Ti, kteří by uvnitř rodiny nemohli dodržovat nezbytná opatření, a hrozilo by, že nakazí i ostatní členy domácnosti.

„Momentálně nás požádal pan premiér, abychom prozkoumali možnosti volných kapacit v České republice. To jsme udělali. Seznam se může rozšiřovat nebo zužovat podle potřeby,“ uvedl pro Seznam Zprávy Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Přestože on je tím, kdo seznam volných kapacit hotelů zaštiťuje, detaily zveřejňovat nechtěl. Ani o konkrétních počtech lůžek ani o podmínkách, za jakých se státem hoteliéři vyjednávají. I jemu samotnému prý chybějí konkrétnější informace.

„Nechci o tom mluvit, kapacita je dostatečná. Seznam je živý organismus a ještě se bude měnit. Teď před chvílí mi volali další hoteliéři, takže vám nemůžu dodat počty,“ říká Stárek.

Jediné, o co v tuto chvíli jde, je prý poskytnutí pomoci pro Ministerstvo zdravotnictví, pokud o to bude stát. Zda to pomůže, nebo nepomůže hoteliérům v nouzi, zatím neřeší.

Konkrétní hoteliéři, konkrétní nabídky

Sdílnější byl provozovatel pěti hotelů Viliam Sivek, prezident Fóra cestovního ruchu České republiky. On sám nabídl do Stárkova seznamu tři hotely pro nemocné. Jde o pokoje, které jsou po rekonstrukci a lze je využít bez jakýchkoliv úprav.

„Já nabízím 170 dvoulůžkových pokojů. Nabízím pražské hotely Harmonii, Viliam a Melantrich. Ty jsou přívětivé uživatelsky pro pacienty nebo jejich příbuzné, kteří jsou v karanténě. Všechny pokoje mají odpovídající vybavení. Nábytek, sociální zařízení. Každý má na pokoji vlastní televizi, toaletu, sprchu. A umíme jim doručit jídlo na pokoj, aby se ti lidé nepotkávali. Navíc mám špičkový tým kuchařů, který působil na olympiádě – umí uvařit i dietní jídlo a podobně,“ vysvětluje Viliam Sivek logiku, podle které postupoval.

Podstatná je podle něj i možnost vyčlenění pokojů pro lékaře a také vlastní velká parkoviště. Aby byla bez problémů dostupná pro vozidla záchranné služby.

„Umíme se postarat i o auta klientů, prostě komplexní služby. Navíc jako předseda správní rady terapeutického centra Modré dveře umím nabídnout i psychologickou pomoc lidem, kteří ji rozhodně v případě odloučení od rodin budou potřebovat. Máme tým padesáti psychologů, terapeutů a krizových interventů,“ říká muž, který v minulosti provozoval 58 hotelů.

„Kdyby to klaplo, bral bych to jako pomoc pro stát, ale zároveň jako pomoc mé rodinné firmě při udržení zaměstnanosti. A myslím, že to ocení i v regionech. Hoteliéři jsou na dně, přijmou to hlavně tam, kde vím, že ten hoteliér umírá,“ dodal.

Chybí informace, nikdo nic neví

Intenzivní jednání s vládou potvrzují také další velcí hoteliéři. Podle nich však stále nejsou jasné parametry, jak by spolupráce probíhala. Zásadní je, pro jak široký okruh lidí by se možnost bydlet v hotelu na státní útraty otevřela. Nemusí to být totiž jen pacienti nakažení covidem, ale také například lidé ze společných domácností, kde je někdo nakažený.

Pokud by zdraví lidé odešli do hotelů, mohli by pravděpodobně urychlit karanténu, a tedy svůj návrat třeba do práce. „To je zásadní parametr, může jít o desítky, ale také tisíce lidí,“ říká jeden z hoteliérů, který nechce být jmenován.

Úměrně tomu se řeší také náklady, které by stát v hotelích hradil. Část z nich je zavřená, musely by se tedy odkonzervovat, bude nutné platit provozní personál a údržbu. Otázkou pak je, kdo a kde by pro covidové hosty vařil a kdo by provozoval rezervační systém na takové pokoje.

Někteří hoteliéři možnost vůbec nezvažují

Zatímco především ti v centru Prahy, kde chybějí zahraniční turisté, takovou úvahu vítají, například SPGroup Pavla Sehnala, finanční skupina vlastnící několik hotelů včetně toho při aquaparku v Čestlicích, o toto nestojí.

„Rozhodně bychom kapacitu pro pobyt v karanténě nenabízeli v žádném z našich hotelů. Stále zaznamenáváme zájem o wellness pobyty v Aquapalace, harrachovský hotel Svornost i Děvín v Mariánských Lázních se stále těší zájmu české klientely i v říjnu,“ potvrdila za skupinu pro Seznam Zprávy generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

Podobně tak Royal Spa rodin Plachých a Zemkových, vlastnící hotely v Luhačovicích, Mariánských Lázních nebo Velkých Losinách.

„Zatím nás nikdo nekontaktoval. Pokud ano, budeme se o tom bavit. O vznikajícím seznamu víme. V Mariánských Lázních jsme nabídli lůžka kraji hned v první vlně, ale nebyla využita,“ upřesňuje za Royal Spa Veronika Záhorská.

Reklama

Doporučované