Hlavní obsah

Útok v Las Vegas: Identifikace obětí střelby bude podle policie dlouhá a složitá

Podívejte se na video, které přímo na koncertě při střelbě natočil jeden z účastníkůVideo: AP

 

Vyšetřovatelé zatím shromažďují důkazy. Při střelbě na koncertě v Las Vegas zemřelo nejméně 58 lidí a 515 bylo zraněno. Vraždil Američan Stephen Paddock. Identifikace obětí bude podle americké policie dlouhý a pracný proces.

Článek

Paddock střílel z hotelu Mandalay Bay, poblíž kterého se konal country koncert. Několikrát se v hotelu přestěhoval, aby zaujal místo s nejlepším výhledem pro svůj čin, uvedly FOX News. Po střelbě se v jeho hotelovém pokoji našly zbraně. Policie muže zajistila a potvrdila, že se po útoku sám zabil. Střelec byl synem Benjamina Hoskinse Paddocka, sériového bankovního lupiče, který se v roce 1969 dostal na seznam nejhledanějších osob FBI. Podle útočníkova bratra Erica Paddocka neměl Stephen k činu žádný důvod.

Motiv útoku není jasný. Přihlásil se k němu Islámský stát, jeho prohlášení ale policie příliš nevěří. Masakr ve Spojených státech probudil debatu o zpřísnění pravidel držení útočných zbraní. Požadují ho demokraté, kvůli očekávanému odporu republikánů a síle lobby majitelů zbraní podle expertů ale zpřísnění neprojde. Americký prezident Donald Trump považuje útok za „čin naprostého zla”.

Policie pracuje na identifikaci obětí

Vyšetřovatelé zatím shromažďují důkazy a snaží se zprostředkovat kontakty příbuzných s jejich blízkými, kteří byli na místě v okamžiku střelby.

Policie pracuje na identifikaci obětí. Americké úřady zřídily horkou linku pro potřeby pozůstalých a lidí, kteří nemají o svých blízkých informace. V Las Vegas již fungují střediska, která veškeré informace shromažďují a kde lidé mohou zprávy získat. Město uvolní pro tyto potřeby lasvegaské kongresové centrum.

Prvním známým cizincem mezi oběťmi je třiadvacetiletý Kanaďan. Mluvčí českého Ministerstva zahraničních věcí dnes ČTK sdělila, že zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Motiv útoku je nejasný

O motivu masakru v Las Vegas se zatím jen spekuluje, což znemožňuje zařadit střelbu čtyřiašedesátiletého Paddocka mezi teroristické činy. Útok se tradičním definicím terorismu vymyká, upozornila dnes agentura AP s odvoláním na mínění vyšetřovatelů a psychologů. Přihlásil se k němu Islámský stát, ale jeho prohlášení policie příliš nevěří.

Podle experta Randalla Lawa lidé v USA váhají s označováním domácích útoků za teroristické. Zákonů stíhajících vnitrostátní terorismus ani soudy příliš nevyužívají. Může v tom být podle expertů i rasový předsudek. Mnoho Američanů totiž soudí, že teroristé jsou jen lidé s cizími jmény a s tmavou pletí, kteří vyznávají cizí ideologie.

Demokraté chtějí zpřísnit zbraňové zákony

Nejtragičtější masakr střelnou zbraní v dějinách Spojených států oživil i spor o přijetí přísnějších pravidel pro držení útočných zbraní. Senátoři z tábora Demokratické strany vyzvali Kongres k co nejrychlejší reakci na krveprolití v Las Vegas.

Podle amerických komentátorů je však šance na zpřísnění zbraňových zákonů malá kvůli očekávanému odporu republikánů a síle lobby majitelů zbraní. Prezident Donald Trump po své mluvčí vzkázal, že v tuto chvíli je namístě uctít památku obětí a nemluvit o změnách pravidel. Do Las Vegas se chystá ve středu.

Taková diskuse se v USA rozpoutá po každé podobné události. Vzhledem k nevídaným měřítkům nedělního masakru ale část politiků i veřejnosti hovoří o potřebě okamžité reakce.

Jaká je minulost střelce z Las Vegas?

Střelcem byl místní občan, 64letý Stephen Paddock. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Teroristé to oznámili prostřednictvím své tiskové agentury. Střelec podle ní údajně před několika měsíci konvertoval k islámu. Podle agentury Reuters měl původce masakru v minulosti psychické problémy. Z dosavadních informací americké policie ale nevyplývá, že by střelba v Nevadě byla teroristickým aktem s islamistickým pozadím.

Střelec byl synem Benjamina Hoskinse Paddocka, sériového bankovního lupiče. Ten se v roce 1969 dostal na seznam nejhledanějších osob FBI, když utekl z věznice v Texasu. Odpykával si tam dvacetiletý trest. Policie ho potom už nikdy nedopadla. FBI Paddocka staršího diagnostikovala jako psychopata s možnými sebevražednými sklony.

Útočník bydlel v komunitě pro důchodce, kde si v roce 2015 koupil dům za v přepočtu více než osm milionů korun. Podle amerických médií měl licenci na létání s malými letadly a dokonce dvě vlastnil.

„Nic nevíme. Je to stejné, jako kdybyste mi řekl, že spadl asteroid. Absolutně mi to nedává smysl. Neměl žádný důvod, proč to udělat,” reagoval překvapeně jeho bratr Eric. Podle něj nebyl žádným militaristou.

Související témata:

Doporučované