Hlavní obsah

Z hurikánu Lane je bouře. Zanechal za sebou zatopený ostrov

V některých oblastech voda dosahuje až 90 centimetrů.Video: Reuters

 

Reklama

Řada silnic na Velkém ostrově je podemletá, pobřeží bičují až šestimetrové vlny.

Článek

Hurikán Lane, který trápí Havajské ostrovy, zeslábl na tropickou bouři, zanechal za sebou ale zaplavenou část Velkého ostrova.

V některých oblastech tam za posledních 48 hodin napršelo téměř 90 centimetrů, což vyvolalo bleskové povodně. Pod vodou se ocitly ulice města Hilo na východě ostrova, kde za posledních 24 hodin napršelo přes 30 centimetrů. To je více než běžně za celý srpen.

V Hilu záchranáři evakuovali pět turistů z Kalifornie, jejichž prázdninový dům ve čtvrtek zatopila voda. Suzanne Demeraisová, jedna ze zachráněných, uvedla, že při příjezdu na dovolenou protékal kolem domu malý potůček, který se ale rychle změnil v dravou řeku.

Video: AP

Úřady varují obyvatele, aby se nesnažili projet zatopenými oblastmi, neboť voda je mnohdy hlubší, než se na první pohled zdá. Valící se voda navíc řadu silnic podemlela. Pobřeží Velkého ostrova objíždí policie a varuje surfaře a plavce před vysokými vlnami, které mohou být až šestimetrové. Úřady rovněž vyzvaly obyvatele, aby si vytvořili alespoň čtrnáctidenní zásoby vody, potravin a léků.

Na turisticky nejexponovanějším ostrově Oahu s hlavním městem Honolulu byly uzavřeny všechny školy a část úřadů, místní rafinerie zastavila provoz.

Na Maui se kvůli hurikánu ocitlo bez proudu zhruba 2000 domácností. Rozvodné závody uvedly, že se část odběratelů podařilo opět k síti připojit, řada domácností ale musela noc strávit bez elektřiny. O elektřinu přišlo také několik stovek zákazníků na Oahu.

Prezident Donald Trump vyhlásil na Havajských ostrovech stav ohrožení, který místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc. Všechny přístavy jsou uzavřeny, i přístav Pearl Harbor vyklidila většina vojenských plavidel americké armády.

Živel v regionu zkomplikoval leteckou dopravu. Aerolinky United Airlines zrušily všechny lety na ostrov Maui, posílily ale spojení z Honolulu do San Franciska, aby vyšly vstříc lidem, kteří chtějí souostroví opustit. Všechny lety zrušily místní aerolinky Ohana by Hawaiian, které Honolulu spojují s ostrovy Molokai, Lanai a Kapalua.

Reklama

Doporučované