Hlavní obsah

„Z improvizace Japoncům vybuchuje hlava.“ Bábek o agresivním keirinu, prosázených miliardách a olympiádě

Výzva s Tomášem Bábkem: Keirin je v Japonsku bojový sport.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Tokia pojedu jako samuraj, popisuje své odhodlání zvítězit jeden z adeptů na medaili při letní olympiádě v Japonsku. Tomáš Bábek má dvouletou zkušenost se závoděním a životem v zemi vycházejícího slunce. Návštěvníky her nabádá, aby se vyzbrojili trpělivostí i chladicími vestami. Olympiáda v Tokiu začne přesně za rok a ze svých zkušeností z Japonska očekává, že je otázkou národní cti, aby megaakce byla skvěle připravená.

Článek

Mistr Evropy, medailista z mistrovství světa a vítěz nedávných Evropských her ve Výzvě Seznamu odhalil, že existuje i jiná stránka Japonců než proslulá zdvořilost, organizovanost a úcta k pravidlům.

„Ztratit osobní čest a společenský status by pro Japonce byla sebevražda. Žít v takových okovech je náročné, proto potřebují občas upustit páru a holdují gamblingu,“ říká 32letý dráhař, který tuto málo známou realitu poznal v brutálním prostředí japonských profesionálních závodů v keirinu. To je cyklistická disciplína, ve které by Bábek podle všeho mohl v Tokiu útočit na medaili.

Českému olympionikovi se jako jednomu z mála cizinců (tzv. „gaidžinů“) dostalo cti účastnit se seriálu závodů, které jsou ve východoasijské zemi považovány za bojový sport. Japonci si každý rok pozvou šest zahraničních závodníků a Bábek sám zažil, jak probíhá nesmírně drahý výcvik ve vojenských podmínkách. Pro Japonce trvá rok, cizinci ho mají kratší.

„Žijí v areálu v horách poměrně daleko od nejbližší vesnice. Mají oholené hlavy, jsou tam velmi přísné podmínky. Za rok mají jeden týden volna. Jsou bez mobilů a všech elektronických zařízení. Školné je milion korun a po absolvování tohoto tvrdého výcviku jsou z nich profesionální závodníci, kteří si mohou vydělat desítky milionů korun ročně,“ popisuje.

Až poté dojde na mimořádně tvrdé závody plné fyzických střetů, na které se hromadně sází. „Ročně se na velodromech prosází 8 miliard dolarů,” překvapuje Bábek.

Hlavně žádná improvizace

Své japonské soupeře opakovaně zaskočil odklonem od obvyklého stylu závodění. Samotnou taktiku musí přitom závodník kvůli sázkařům dopředu oznámit.

„Když v závodě uděláte něco nečekaného, tak Japoncům „vybuchne hlava,” poukazuje Tomáš Bábek na údajnou neschopnost Japonců improvizovat. To se podle českého dráhaře bezesporu projeví i při samotné letní olympiádě. „Obrňte se trpělivostí, jako kdybyste vyjížděli na dálnici D1,” varuje fanoušky, kteří se za rok vydají do Tokia.

Bábek ve Výzvě ocenil, že se spolu s dalšími českými sportovci mohl podílet na vývoji oblečení pro členy naší výpravy.

„Navrhl jsem yukatu, domácí kimono, takový župan, pod kterým už člověk nic nenosí,” popsal český sportovec, jehož kariéru v roce 2011 přerušila autonehoda, po které lékaři bojovali o Bábkův život.

Dráhař sportovcům, novinářům nebo fanouškům mířícím na letní hry radí, aby se naučili pár japonských slov nebo vět. „Nezažil jsem u žádného národa, že vás začne milovat, když se naučíte pár frází v jeho mateřštině.”

Jaké tresty hrozí, když závodník v japonském keirinu nedodrží předem danou taktiku? Proč se tento sport jezdí na velmi těžkých ocelových kolech? A co doporučuje návštěvníkům olympiády, při které se čekají mimořádná vedra?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované