Hlavní obsah

Ministr Brabec přijel ze světa a dostal výjimku z izolace

Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR, Seznam Zprávy

Ministr Richard Brabec (třetí zprava) v Indonésii na fotografii, kterou publikoval Svaz průmyslu a dopravy.

Reklama

Ve čtvrtek se ministr životního prostředí Richard Brabec osobně vydal na cestu do tornádem zasažené obce Hrušky. A to i přesto, že se teprve v sobotu vrátil z Indonésie, kterou Česko řadí mezi vysoce rizikové země. Získal výjimku.

Článek

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nevydržel strávit předepsaných pět dní po návratu z velmi vysoce rizikové země v sebeizolaci, přestože jde o pravidlo, které nastavila vláda, jíž je součástí.

V sobotu 26. června se vrátila podnikatelská mise z Indonésie, které se ministr účastnil. Protože je Indonésie co do covidové situace riziková země, po návratu musí cestovatelé strávit minimálně pět dní v karanténě. Nejdříve pátý den pak mají absolvovat PCR test, a pokud je výsledek negativní, tak mohou sebeizolaci přerušit.

Ministr Brabec místo toho pátý den po návratu, ve čtvrtek 1. července, vyrazil na jižní Moravu, do obce Hrušky, která byla zasažená tornádem, kde jednal například s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem (KDU-ČSL).

Podle očitého svědka, který si nepřál být jmenovaný, měl celou dobu nasazený respirátor a zdůvodňoval to právě tím, že se vrátil ze zahraničí.

Brabec: Opatření jsem neporušil

Redakce Seznam Zpráv ministra Brabce oslovila s otázkou, jestli svojí cestou na Moravu neporušil sebeizolaci. V SMS zprávě odpověděl stroze: „Neporušil.“ Následně uvedl, že ještě před cestou si zažádal o výjimku, kterou může ve výjimečných případech udělit orgán ochrany veřejného zdraví, tedy hygienická stanice.

Stejně tak argumentovala mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. „Sebeizolaci neporušil. Je tam speciální režim, má výjimku přímo od hygieny, je to všechno vyřešené,“ uvedla Petra Roubíčková a doplnila, že ministr žádal u pražské hygienické stanice.

Seznam Zprávám to potvrdila i ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Když se podíváte na to mimořádné opatření, tak tam máte vyjmenované vládní činitele a pan ministr má vládní, diplomatický pas. Takže z tohoto důvodu,“ vysvětlila hygienička, proč udělila výjimku, o které se přímo v mimořádném opatření píše, že se uděluje „zcela výjimečně v individuálních případech osob“.

Když se redakce doptala ministra Brabce, proč o výjimku žádal, přišel s jiným argumentem. „Vrátil jsme se 26. června v 7:30 ráno, takže už by ve čtvrtek běžel šestý den,“ řekl a dodal, že dodržuje podmínky stanovené hygienou.

Ministr tedy počítá, že do 1. července 7:30 vlastně uplynulo pětkrát 24 hodin. Redakcí oslovený zástupce hygienické stanice ovšem obecně uvedl, že se na „hodiny“ u návratových izolací nehraje a tedy že hygienici obvykle vyžadují, aby izolaci podstoupil podle kalendářních dnů.

S očkováním by karanténa nutná nebyla

Ministr Richard Brabec by se mohl karanténě teoreticky po návratu vyhnout i v případě, že by byl plně naočkovaný. V takovém případě by mu naopak stačilo, kdyby si udělal PCR test hned po návratu.

Jenomže jak už v polovině června pro Seznam Zprávy uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková, ještě plně očkovaný nemůže být.

„Pan ministr zatím očkovaný není, ale chystá se. Již dříve jsme pro média uvedli, že s ohledem na předchozí velmi špatnou reakci pana ministra na jiné očkování se musel nejdříve poradit s lékaři,“ napsala mluvčí resortu Petra Roubíčková několik dní před odletem ministra do Indonésie.

Reklama

Doporučované