Hlavní obsah

„Z Itálie? Tak to vám musím změřit teplotu.“ Jak to vypadá na hranicích

Armáda vyslala od úterka na hranice třicet příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Kvůli koronaviru jsou na deseti hraničních přechodech i hasiči a policisté.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příslušníci Armády České republiky jsou od úterka na hranicích spolu s hasiči a policisty. Kontrolují přijíždějící řidiče kvůli koronaviru.

Článek

„Z Itálie? Tak to vám musím změřit teplotu,“ opakují policisté tisíckrát denně. Přesněji zhruba 43tisíckrát. Tolik řidičů zastavili za uplynulý den na deseti hraničních přechodech se Slovenskem, Rakouskem a Německem. Cestující kontrolují namátkově.

Policisté na hranicích koordinují dopravu, další se ptají na stát, ze kterého řidič přijíždí. „Provádíme namátkové preventivní kontroly. Zastavíme vozidlo, rozdáváme informativní letáky a v případě potřeby diskutujeme součinnost s ostatními složkami včetně krajských hygienických stanic,“ popsal funkci policie na hranicích mluvčí Policie ČR David Schön.

Kvůli koronaviru jsou na hraničních přechodech ve dvanáctihodinové pohotovosti také hasiči. „Měříme téměř každého řidiče a zohledňujeme to, odkud řidič přijel,“ doplňuje mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. V případě příjezdu z Itálie měří hasiči teplotu vždy.

Pokud má řidič teplotu přes 38 °C, je mu odebrán kontrolní vzorek českou armádou. Ta podle nařízení vlády musela od úterka na hranice vyslat celkem třicet svých příslušníků. „Máme na místě vojenský zdravotnický personál z různých nemocnic, ať už je to šestá, sedmá polní nemocnice, nebo z vojenských útvarů,“ řekla mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Armáda kvůli koronaviru zrušila zahraniční služební cesty do rizikových oblastí. „Stejně tak se ruší účast českých vojáků na březnových mezinárodních cvičeních,“ uvedla Dvořáková.

Podle informací policie bylo za poslední den na hranicích zkontrolováno přes třiačtyřicet tisíc aut. Patnácti a půl tisícům řidičů byla změřená teplota. S podezřením na koronavirus policisté odstavili 162 vozidel. Do karantény nakonec převezli tři lidi.

Reklama

Doporučované