Hlavní obsah

Z Izraele bude světová vakcínová laboratoř Pfizeru. Získá za to víc dávek

Foto: Profimedia.cz

První dávku dvoufázové vakcíny dostalo v Izraeli téměř 2,2 milionu lidí.

Reklama

Izrael má dohodu se společností Pfizer na sdílení zdravotnických dat výměnou za posílení dodávek firmou vyráběných vakcín. Tamní politici mluví o výhodném kroku pro Izrael i celý svět. Kritici o hromadění vakcíny a ochraně dat.

Článek

Částečně dohodu s Pfizerem izraelská vláda zveřejnila v neděli. Některé detaily, včetně například ceny za dávku vakcíny, sice zůstávají začerněné, hrubé obrysy dohody jsou ale jasné.

Pfizer si uvědomuje, že Izrael má nakročeno stát se prvním státem, kterému se podaří proočkovat většinu populace, a navíc o tom díky pokročilé digitalizaci zdravotnických dat může mít skvělý přehled. O data pochopitelně velmi stojí i společnost Pfizer, aby si na jejich základě mohla udělat vlastní obrázek o tom, jak vakcína funguje na vzorku populace celého státu.

Společnosti se jistě hodí i vysoká diverzifikace izraelské populace, která nabízí příležitost zjistit víc o účinku vakcíny v konkrétních věkových či jiných užších skupinách, na které se přímo nezaměřovaly klinické testy.

Farmaceutické firmě se přístup k datům podařilo získat na základě záruky, že Izraeli zajistí možnost pokračovat v rychlém očkovacím tempu dostatečnými dodávkami dalších dávek vakcín. Izraelská vláda to prezentuje jako výhodný projekt, který pomůže nejen židovskému státu, ale i celému světu.

„Izrael se stane globálně modelovým státem. Bude s firmou Pfizer i celým světem sdílet statistická data, která pomohou k vylepšení protikoronavirových strategií,“ řekl podle AP Benjamin Netanjahu, když dohodu s firmou Pfizer poprvé před dvěma týdny oznámil. Za klasickou win-win situaci pro obě strany dohodu také označil izraelský ministr zdravotnictví Juli Edelstein.

Izraelský deník Haaretz v úterním článku na svém webu upřesňuje, že podle toho, co ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo, bude Izrael poskytovat Pfizeru týdenní přehledy počtu nakažených, hospitalizovaných, těžkých případů, pacientů připojených na ventilátory, mrtvých a také informace o průběhu očkovací kampaně. Ty by měly zahrnovat data o počtu očkovaných včetně jejich věku, genderu a demografického pozadí. Izraelská vláda podle Haaretzu zdůrazňuje, že sdílená data nebudou obsahovat žádné osobní informace.

Obavy ze zneužití citlivých dat

Právě tímto směrem totiž míří část kritiky. Kvůli obavám ze zneužití osobních dat vznikla už například petice advokátní skupiny Privacy Israel, která požaduje větší transparentnost. Haaretz v úterý parafrázoval prohlášení ministerstva zdravotnictví, podle kterého kontrakt výslovně zakazuje americké firmě pokoušet se získat informace o identitách pacientů. V případě, že by se k Pfizeru taková data dostala nedopatřením, má firma údajně povinnost přistupovat k nim jako k důvěrnému materiálu a okamžitě je vrátit.

Úřady se rovněž zaručily, že Pfizer ani žádná další vnější firma nedostane přístup přímo k datům čtyř veřejně dotovaných zdravotních pojišťoven, ale jen k separátní národní databázi.

Že jsou data izraelských pojišťoven kvalitní a pro zkoumání dopadu vakcinace velmi užitečná, Izrael mimochodem ukázal už minulý týden, když dvě největší pojišťovny zveřejnily odhady účinnosti první dávky vakcíny. Výsledkem byla nadějná zpráva, že dávka zpomaluje riziko šíření viru o 50 %. Nemálo očkovaných ale na druhou stranu vakcína neochránila.

Podrobněji jsme toto téma rozebrali zde:

Prohloubení vakcínové nerovnosti

Dalším etickým problémem celého projektu je fakt, že přednostní dodávky vakcíny do Izraele posílí rostoucí nerovnost v dostupnosti klíčové zbraně proti koronaviru mezi bohatšími a chudšími státy. To, co se ve světě v rámci distribuce dávek vakcín děje, ostatně zrovna toto pondělí označil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Ghebreyesus za světové morální selhání.

V Izraeli je toto téma ještě citlivější než jinde, protože nejde jen o nerovnost mezi samotným státem a dalšími zeměmi, ale i o nerovnost uvnitř vlastních hranic mezi židovským a palestinským obyvatelstvem na území Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy.

Zhruba 4,5 milionu Palestinců žijících na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy zůstává pozadu. Nikdo z nich ještě kýžené očkování nedostal a nevypadá to, že by se na ně brzy dostalo. Na okupovaném území zatím neprobíhá žádná očkovací kampaň.

Organizace spojených národů (OSN) už vyzvala Izrael k nápravě situace. Ve speciální zprávě píše, že Izrael kvůli více než 50leté okupaci přímo zodpovídá za zdraví Palestinců a měl by neprodleně zahájit jejich vakcinaci. OSN připomíná, že od března se na okupovaném území nakazilo již přes 160 tisíc Palestinců a více než 1700 jich s nemocí covid-19 zemřelo.

S tím však nesouhlasí izraelský ministr zdravotnictví Juli Edelstein. „Naše výpočty jsou založeny na izraelských občanech. Až se dostaneme do situace, kdy dostane vakcínu každý, kdo chce být naočkován, můžeme se o ni začít dělit s našimi sousedy,“ vysvětlil izraelské stanovisko pro CNN.

Edelstein také připomněl Mírové dohody z Osla, podle kterých má za zdraví Palestinců zodpovídat palestinská samospráva. OSN však argumentuje tím, že z dohod jasně nevyplývá, na koho by mělo připadnout břímě očkování. Palestinci očekávají první zásilku vakcín ke konci března, přesné datum zatím nebylo oznámeno.

Zatímco jsou ponecháni svému osudu, Izrael očkuje nejrychleji na světě. První dávku dvoufázové vakcíny dostalo v Izraeli téměř 2,2 milionu lidí a obě dávky už 422 000 osob.

Reklama

Doporučované