Hlavní obsah

Vyšetřování nové otravy v Británii se ujala protiteroristická jednotka

V jihoanglickém Salisbury se v březnu otrávili také Sergej a Julije Skripalovi (zdroj: Reuters).Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Dvojice osob se měla v okolí měst Salisbury a Amesbury otrávit doposud neznámou látkou, je v kritickém stavu. V Salisbury se v letos březnu otrávil ruský exšpion Skripal s dcerou Julijí.

Článek

Nejnovějšího případu otravy dvou osob neznámou látkou v Británii se ujala protiteroristická složka policie, informovaly britské úřady. Žádný úřední činitel se ale zatím k povaze incidentu oficiálně nevyjádřil.

Bulvární deník The Sun s odvoláním na zdroje ministerstva obrany uvedl na svém webu, že vzorky látky byly odeslány do vojenské laboratoře v Porton Downu. To samé pracoviště v březnu zjistilo, že jed, kterým byl v březnu přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera, je armádní látka typu Novičok.

Mimořádná policejní akce

O dvojici, u které se uvádí, že byli příležitostnými uživateli drog, přitom není nic známo o tom, že by měla nějakou spojitost s Ruskem či tajnými službami.

Policie na jihu Anglie v noci na dnešek vyhlásila mimořádnou událost kvůli případu dvou lidí, kteří jsou po možném kontaktu s neznámou látkou v kritickém stavu. Policie upozornila obyvatele na preventivní uzavření míst v oblastech kolem měst Amesbury a Salisbury, kde se dvojice před onemocněním pohybovala.

Záchranáři zasahovali u muže a ženy ve věku kolem 40 let, kteří byli nalezeni v bezvědomí v domě v Amesbury, v sobotu večer 30. června. Původně se předpokládalo, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky. To se očividně nepotvrdilo a odborníci nadále pokračují v testech, aby zjistili, co je příčinou kolapsu obou pacientů.

Policie zřídila několik bezpečnostních uzávěr v místech, kde se mohla postižená dvojice pohybovat před tím, než byla otrávena. V Amesbury i Salisbury zaznamenali místní obyvatelé zvýšený počet hlídkujících policistů. V Salisbury byl park královny Alžběty uzavřen pro veřejnost, upozornila místní rozhlasová stanice Spire. Policisté hlídkují také před amesburským baptistickým kostelem, uvedl deník The Guardian.

Podle anglické zdravotnické služby nepředstavuje zatím případ „významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost”. Toto stanovisko bude „průběžně přehodnocováno v závislosti na dostupných informacích”, dodal nicméně mluvčí služby podle agentury Press Association.

Reklama

Doporučované