Hlavní obsah

Z karantény opatrně na pláž. Nový Zéland má podle jeho premiérky vyhráno

Foto: Profimedia.cz

Jakou strategii Nový Zéland pro boj s koronavirem zvolil?

Reklama

Článek

Z Nového Zélandu se ozývají dobré zprávy. Země má podle premiérky Jacindy Ardernové v boji s koronavirem vyhráno – a to s relativně nízkým počtem obětí. Jakou strategii Nový Zéland zvolil? Kdo vlastně je předsedkyně tamní vlády a jak umí jednat v krizi, a to nejen té koronavirové?

Premiérka Jacinda Ardernová před pár dny prohlásila, že Nový Zéland má vyhráno. Tedy alespoň co se týče komunitního přenosu covid-19. I přesto ale vyzvala k ostražitosti.

Podle předsedkyně vlády se Nový Zéland dostal z toho nejhoršího. Zavedl totiž jednu z nejpřísnějších karantén na světě. Zavřené byly školy, úřady, restaurace, neexistovaly ani výdejní okna nebo rozvážky jídla. A to od konce března. Uzavírka se dotkla i pláží a dětských hřišť a lidé mohli chodit jen na krátké zdravotní procházky kolem bloku. V úterý se tato přísná opatření trochu uvolnila. Do práce se vrátilo asi 400 tisíc lidí – ale boj s pandemií i nadále pokračuje. Lidé se pořád nesmí shlukovat a premiérka je vyzvala k tomu, aby zůstávali ve své sociální bublině a moc ji nerozšiřovali.

Checkpoint

Každotýdenní desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk).

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, další audiopořady Seznam Zpráv tady.

Napište nám svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky na audio@firma.seznam.cz.

Přísný lockdown má samozřejmě svoje hluboké ekonomické dopady. To, co je třeba u nás běžné, tedy že restaurace a kavárny otevřely svoje prodejní „okénka“, bylo od konce března na Novém Zélandu tabu. Na začátku týdne se však například tento zákaz uvolnil.

Ekonomiku ale samozřejmě možnost koupit si kávu nebo jídlo s sebou nespasí. Už nyní je tamní míra nezaměstnanosti na stejné úrovni, jako během krize v roce 2008. Prozatím, a to podle nejoptimističtějšího výhledu, bude po koronavirové krizi nezaměstnaných asi 13 %. Zejména proto, že v zemi platila jedna z nejpřísnějších opatření na světě, a o práci tak přišlo mnoho lidí.

Hlavní tváří boje Novozélanďanů s covid-19 je bezesporu premiérka Jacinda Ardernová, která se mimo jiné na začátku dubna vzdala pětiny svého platu ze solidarity s národem, na který ekonomicky dopadá pandemie. V čele ostrovního státu stojí od podzimu roku 2017. V třiceti sedmi letech se tehdy stala nejmladší ženou na světě v tak vysoké funkci.

Nový díl pořadu Checkpoint, který se tentokrát zabývá koronavirovou situací na Novém Zélandu, si pusťte v přehrávači nahoře.

Reklama

Doporučované