Hlavní obsah
Online

Američané vyvíjí testy, které by mohly odhalit virus v těle 24 hodin po nakažení

Foto: Profimedia.cz

Zahrady vídeňského zámku Schönbrunn.

Reklama

aktualizováno •

Jeden milion. Tolik lidí se podle údajů Johns Hopkins University vyléčilo z covid-19. Virem se po celém světě nakazilo 3,2 milionu lidí a přes 230 tisíc jich zemřelo. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Stovky demonstrantů se pokusily dostat do budovy státního kapitolu v Michiganu. Lidé po vyjádření demokratky Gretchen Whitmerové, která chtěla prodloužit zákaz vycházení do půlky května, popadli zbraně a shromáždili se v kapitolu na protest proti koronavirovým opatřením.

- Rusko dnes oznámilo 7933 nových případů nákazy koronavirem, je to dosud nejvíce potvrzených případů za den od prvního zaznamenaného případu v této zemi s přibližně 146 miliony obyvatel. Celkem se v Rusku potvrdilo už 114 431 nakažených koronavirem, který se loni koncem roku začal šířit do světa z Číny. Zhruba polovina z celkového počtu infikovaných v zemi se potvrdila v Moskvě, informovala dnes agentura TASS.

- Policie ve Velké Británii, Irsku, Malajsii a Španělsku oznámila případy drogových dealerů vystupujících jako pracovníci dodávající jídlo. Podle Interpolu tito lidé donášejí do bytů kokain, marihuanu, ketamin a extázi. V dubnu policie ve Španělsku zatkla sedm mužů oblečených jako řidiči dodávající jídlo. Drogy ukrývali ve falešném dně batohu pro dodání potravin, uvádí zpráva Interpolu. V dalším případě v Irsku zabavili policisté 8 kilogramů kokainu a dvě pistole ukryté v krabicích od pizzy, píše The Guardian.

- V Rakousku v pátek po přibližně měsíci a půl přestalo platit omezení vycházení a volného pohybu. Lidé se ale na veřejnosti smějí sejít nejvýše po deseti a musí mezi sebou udržovat alespoň metrové odstupy. V sobotu se otevřou už všechny obchody a obchodní centra, zákazníky budou moci přivítat například také kadeřnictví. Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober varoval, že květen bude v krizi související s koronavirem rozhodující.

Dění ve světě jsme sledovali online i včera:

  • Ve Švédsku vzniká nový koncept restaurace pro jednoho hosta

    Švédi Rasmus Persson a Linda Karlsson přišli s novým konceptem restaurací. Ve Värmlandu, zhruba 350 kilometrů od Stockholmu, vzniká restaurace na svěží louce. Sezení je vyřešeno stylem jeden stůl, jedna židle. Restaurace slibuje nulovou interakci s ostatními hosty a individuální izolovaný zážitek.

    Podnik otevře 1. srpna, v omezeném režimu pojme vždy jen jednoho hosta najednou. Karlsson poznamenává, že Švédsko vydalo pouze doporučení týkající se praktik sociálního distancování, nikoli omezení.

  • USA povolily užívání remdesiviru k léčení pacientů s koronavirem

    Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal nouzový souhlas s užíváním léku remdesivir k léčení pacientů bojujících s nemocí Covid-19. Distribuce léku by podle viceprezidenta Mika Pence měla začít v pondělí.

    Remdesivir vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

  • Akcie v USA kvůli pandemii a hrozbě cel oslabily, japonský jen posílil

    Akcie v Spojených státech zahájily nový měsíc výrazným poklesem. Mezi investory klesl zájem o rizikovější investice kvůli komentáři amerického prezidenta Donalda Trumpa týkajícího se cel na čínské zboží. Náladu nezlepšila ani nejnovější statistika z USA, která potvrdila, že pandemie má na americkou ekonomiku vážný dopad, a smíšené hospodářské výsledky. Investoři po hrozbě Trumpa obrátili svůj zájem k méně rizikovým měnám, jako je japonský jen.

  • Astronauti, kteří poletí k ISS, musí nejprve do karantény

    Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost SpaceX pokračují v přípravě letu kosmické lodi s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podle plánu a bez ohledu na epidemii koronaviru. Oba astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley půjdou na týden a půl před startem do karantény. Všichni, kdo s nimi přijdou do styku, musejí mít roušky a rukavice a kontroluje se jim teplota. Astronauti se vyhýbají téměř všemu kromě výcviku.

    Start lodi je naplánován na 27. květen a půjde o první vzlet astronautů z Kennedyho vesmírného střediska za posledních devět let. Při kosmických startech se většinou u Kennedyho střediska a na blízkých plážích shromáždí davy lidí. Šéf NASA Jim Bridenstine proto vyzval všechny Američany, aby zůstali doma a nepokoušeli se na Floridu přijet osobně, protože to není v době epidemie bezpečné. Hurley řekl, že je zklamaný, že příbuzní a přátelé při startu nebudou moci být osobně, ale dodal, že tak, jak je to plánováno, je to nejlepší.

  • Šéf WHO: Svět měl od konce ledna dost času reagovat na Covid-19

    Když Světová zdravotnická organizace (WHO) letos 30. ledna kvůli šíření nového typu koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze, dala světu dost času, aby reagoval. Na virtuálním brífinku to v pátek řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Připomněl, že tehdy bylo mimo Čínu hlášeno jen 82 případů nákazy a žádné úmrtí.

    Prohlásil také, že dny před vyhlášením globálního stavu zdravotní nouze využil k návštěvě Číny, kde se nákaza koncem loňského roku objevila, aby se o novém viru dozvěděl více.

  • V USA vzniká test, který by mohl odhalit virus v těle už 24 hodin po nakažení

    Vědci spolupracující s americkou armádou vynalezli nový test na nemoc covid-19, který by mohl odhalit nakažené osoby ještě před tím, než se stanou infekčními. Tedy ještě před tím, než se u nich začnou projevovat jakékoliv symptomy nemoci. Podle deníku The Guardian by tak mohly nákazu odhalit až o čtyři dny dříve než aktuálně používané testy.

    Vývojem nového testu se začala zabývat vládní agentura Darpa, která se běžně zaměřuje na vývoj nových vojenských technologií. Pokud by testy schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), jejich distribuce po Spojených státech by podle deníku začala v druhé půlce května.

  • Itálie ohlásila další denní pokles úmrtí s nemocí Covid-19

    Počet lidí, kteří za minulý den zemřeli v Itálii s nemocí Covid-19, se znovu snížil. Bylo jich 269, ve čtvrtek 285. Celkem má země od února 28 236 úmrtí. Informoval o tom úřad civilní ochrany, podle nějž se v zemi nákaza koronavirem potvrdila u 207 428 lidí.

    Za minulých 24 hodin přibylo 1965 infikovaných, což je víc, než Itálie hlásila ve čtvrtek, kdy bylo nově nakažených 1872. Itálie je co do počtu nakažených světově na třetím místě za USA a Španělskem, v počtu úmrtí je však na místě druhém.

  • Slovenské úřady zrušily karanténu třem romským osadám

    Slovenské úřady po 22 dnech zrušily karanténu třem romským osadám v rámci města Krompachy na východě země. Na Facebooku to v pátek oznámil premiér Igor Matovič. Osady byly uzavřené kvůli rozšíření koronaviru.

    Starostka Krompach Iveta Rušinová upřesnila, že karanténa se vztahovala na tři ulice, kde žijí nejen Romové. Opatření se týkalo asi 1900 až 2000 lidí a testy v pátek ukázaly, že mezi nimi není nikdo nakažený koronavirem. Úřady dohromady uzavřely pět romských osad, v jedné z nich karanténu zrušily už minulou sobotu.

  • Britové po kritice zvýšili počet testů, za 24 hodin otestovali více než 100 tisíc lidí

    Velké Británii se podařilo dosáhnout cíle sto tisíc testů na koronavirus za den. V zemi test za posledních 24 hodin podstoupilo celkem 122 347 lidí. Podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka je to klíčové k uvolňování restriktivních opatření. Britská vláda totiž čelila kritice, že s navyšováním testovacích kapacit nepostupuje tak rychle jako jiné země, třeba Německo.

    „Testování je klíčové k potlačení viru… Pomůže to vyvrátit obavy. Pomůže to zajistit lidem bezpečí a umožní nám to rušit karanténu,“ řekl šéf resortu zdravotnictví na tiskové konferenci. V Británii je celkově nakažených 177 454 lidí.

  • Wizz Air se začíná vracet ke komerčním letům

    Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air se stává jednou z prvních evropských leteckých společností, která se v době koronavirové pandemie pokouší o návrat ke komerčnímu létání. Letadlo společnosti v pátek podle agentury Reuters odletělo ze Sofie na londýnské letiště Luton a vypraven je i zpáteční let. Wizz Air již minulý týden oznámila, že plánuje vrátit některá svá letadla zpět do vzduchu pro nezbytné cesty. Obnovit chce služby do destinací v Rumunsku, do Budapešti, portugalského Lisabonu, na španělský ostrov Tenerife a na několik dalších míst.

  • Íránci zavedli společné modlitby, zůstávají při nich v autech

    Aniž člověk vystoupí z auta, může se dívat na film nebo se nechat obsloužit u restaurace. Íránci obohatili tuto nabídku stylu drive-in o postním měsíci ramadánu o možnost společně se pomodlit po večerním jídle. Jak informovala agentura AFP, na západě Teheránu přijelo ve čtvrtek večer autem do prostoru ke společné modlitbě až 100 aut.

    V zemi jsou jako v mnoha dalších muslimských státech kvůli koronaviru zavřené mešity a úřady lidem nedovolují ani účast na společné večerní modlitbě, která se koná o ramadánu vždy po iftáru, tedy prvním jídle po celodenním půstu. Představitelé vyzvali lidi, aby zůstali doma a rozjímali v soukromí.

  • Indie o dva týdny prodloužila celostátní karanténu

    Indická vláda se rozhodla prodloužit opatření ohledně domácí izolace. Původně se jimi lidé měli řídit do neděle, nově přestanou platit až 17. května. Nadále je v platnosti zákaz cestování leteckou, lodní a vnitrostátní dopravou, zavřené zůstávají všechny školy, divadla, nákupní střediska a místa určená k modlitbám.

    Cestovat budou lidé moci jen z výjimečných důvodů. Tamní vláda v předchozích dnech zorganizovala přesun dojíždějících pracovníků, studentů a turistů zpátky do jejich domovských měst. V takzvaných zelených zónách - tedy v oblastech, kde se za poslední tři týdny neprokázaly nové případy nákazy - ale dochází k uvolňování většiny opatření.

  • Ve Španělsku za den přibylo více uzdravených než nakažených

    Ve Španělsku se za 24 hodin potvrdilo 1175 nových případů nákazy koronavirem a o 2628 lidí vzrostl počet uzdravených, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Zlepšující se situace v počtech uzdravených i hospitalizovaných vedla k tomu, že v pátek v Madridu uzavřeli provizorní nemocnici, která vznikla ve veletržním areálu Ifema a která se stala jedním ze symbolů boje Španělů proti koronaviru.

  • Rakušané mohou ven, podle ministra bude květen rozhodující

    V Rakousku s dneškem po přibližně měsíci a půl přestalo platit omezení vycházení a volného pohybu. Lidé se ale na veřejnosti smějí sejít nejvýše po deseti a musí mezi sebou udržovat alespoň metrové odstupy. V sobotu se otevřou už všechny obchody a obchodní centra, zákazníky budou moci přivítat například také kadeřnictví. Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober varoval, že květen bude v krizi související s koronavirem rozhodující.

    Tamní vláda se chystá na další uvolňování opatření zavedených kvůli šíření koronaviru, 15. května se mají otevřít gastronomické provozovny a od 29. května pak hotely a další ubytovací zařízení určená pro turisty. Vše však záleží na vývoji epidemiologické situace v zemi, upozornila agentura APA.

  • Princ Harry spouští program na podporu duševního zdraví

    Princ Harry dbá o duševní zdraví veřejnosti, skrze svou charitativní organizaci společně s britským ministerstvem obrany proto spustil webovou stránku s názvem HeadFIT. Jakožto britský vojenský veterán ji primárně založil kvůli podpoře členům armádních složek, určená je ale i široké veřejnosti. Uživatelé si mohou například nastavit určité duševní cíle nebo využít různé nástroje sloužící k odbourání stresu, k motivaci nebo k budování sebedůvěry.

    Iniciativa začala podle webu The Hill vznikat už před třemi lety. Nyní se ale přizpůsobila aktuální situaci a snaží se pomáhat lidem v péči o duševní zdraví i v době pandemie.

  • Podle jihokorejských vědců se koronavirem podruhé nakazit nejde

    V Jižní Koreji se údajně podruhé nakazilo koronavirem 277 již jednou vyléčených pacientů. Podle tamních vědců ovšem u všech případů šlo o chybné testování. Výzkumníci totiž po provedení genetické analýzy viru tvrdí, že nemoc covid-19 se v tělech uzdravených nemůže znovu aktivovat. Píše o tom server Sky News.

  • Madonna: Mám v těle protilátky a jedu se nadýchat koronavirového vzduchu

    Královna popu Madonna se ve svém instagramovém příspěvku svěřila, že se chystá na chvíli opustit karanténu. „Nedávno jsem podstoupila test na koronavirus. Zjistila jsem, že mám v těle protilátky, takže zítra se vydám na dlouhou projížďku v autě. Stáhnu si okýnka a budu vdechovat vzuch prosycený Covidem-19,“ řekla ve videonahrávce.

    Podle serveru Sky News není jasné, zda se u zpěvačky projevily symptomy nemoci Covid-19. Světová zdravotnická organizace ale varuje, že zatím není prokázánp, že výskyt protilátek v krvi může člověka ochránit před opětovným nakažením.

  • Laviny a nákaza v pečovatelských domech. Jak s koronavirem bojuje islandský Berg?

    Začátkem března Island na celostátní úrovni přijal opatření sociálního distancování, ale nikoli přísné zákazy vycházení. Návštěvy v domovech s pečovatelskou službou byly zakázány. Do konce března nebyla v celém regionu evidována téměř žádná infekce, první nákaza se objevila v Bergu až 1. dubna. Všechny silnice byly uzavřené, cestování letadlem nebylo možné kvůli počasí a hrozilo vysoké riziko lavin. Nákaza se ve městě nicméně rozšířila i v pečovatelských domech, jak popisuje jeden z vedoucích domovů. To nejhorší by ale tato rybářská vesnice na Islandu měla mít za sebou.

  • V Nizozemsku zemřelo 98 lidí, počet denních obětí i hospitalizovaných klesá

    Počet potvrzených v Nizozemsku vzrostl o 475 na 39 791, 98 lidí zemřelo. Počet obětí v zemi činí 4 893, uvedl ve své každodenní aktualizaci nizozemský institut pro veřejné zdraví a životní prostředí (RIVM). RIVM varoval, že hlásí pouze potvrzené případy a skutečná čísla jsou vyšší. Uvádí však, že nejnovější údaje odpovídají „dojmu, že opatření (přijatá za účelem vypuknutí ohniska) fungují.“ Počet nově přijatých pacientů do nemocnic klesá, stejně tak jako denní počet úmrtí. Země se chystá znovu otevřít základní školy 11. května.

  • Queen chce pomoci v boji s koronavirem benefiční nahrávkou

    Britská rocková kapela Queen chce pomoci v boji s koronavirem benefiční nahrávkou. Nazpívala svůj hit We Are The Champions (Jsme šampióni) s upraveným textem jako poděkování zdravotníkům v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci covid-19.

    Píseň s názvem You Are The Champions (Jste šampióni) nahráli kytarista Brian May, bubeník a textař Roger Taylor a americký zpěvák Adam Lambert, který se skupinou jezdí posledních deset let na turné, každý u sebe doma na mobilní telefon. Jednotlivé části pak spojili. Na videu k písni nechybějí záběry z britských nemocnic. Text celého songu zůstal kromě slov we (my) a you (vy) stejný, tak jak ho před více než 40 lety napsal zpěvák a skladatel Freddie Mercury.

Reklama

Hlavní zprávy