Hlavní obsah

Z korupce odsouzený soudce Havlín se může dostat na svobodu. Zaručil se za něj spolek známých

Organizace žádá soud, aby pustil Ondřeje Havlína z vězení.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud v Teplicích začal řešit novou žádost, podle které chce organizace Šance na návrat, aby byl bývalý soudce Ondřej Havlín podmíněně propuštěn na svobodu.

Článek

Bývalý soudce Ondřej Havlín má druhou šanci na to se dostat z vězení podmíněně na svobodu.

Teplický soud se začal zabývat žádostí, kterou v této souvislosti zaslala nezisková organizace Šance na návrat. Právě ta chce, aby byl na pět let a tři měsíce za korupci odsouzený bývalý soudce a diplomat z vězení propuštěn.

„Doktora Havlína někteří naši členové nebo spolupracovníci znají mnoho let před výkonem trestu jako člověka, kamaráda, diplomata,“ uvedl Petr Urban z organizace Šance na návrat, proto o jeho propuštění žádají.

Tento spolek na svém webu mimo jiné uvádí, že pomáhá lidem, kteří se dostanou z vězení na svobodu.

Mluvčí teplického soudu Tereza Šponiarová řekla, že žádost této organizace přišla na konci února. Soudkyně se s ní zatím seznamuje. Čeká se také na to, až tento spolek doplní některé další dokumenty. „Datum jednání nebylo stanoveno,“ doplnila Šponiarová.

Ondřej Havlín byl odsouzen za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Za to si podle verdiktu v některých případech vzal úplatek.

Soud v Teplicích první Havlínovu žádost řešil loni na podzim. Tehdy ho ale soudkyně Lucie Yakut odmítla na svobodu pustit. A to přestože Havlín svoji žádost podpořil pokáním a větami lítosti.

„Velice jsem si uvědomil, co jsem udělal. Nebyl to exces, nebyl to omyl. Byl to zločin a za to jsem byl potrestán,“ řekl Havlín. Jenže podle soudkyně ho vězení nenapravilo.

Stejný názor na případ měl ústecký krajský soud. Ten Havlínovu stížnost poté odmítl.

„Bezproblémové, dokonce ani vzorné chování odsouzeného ve výkonu trestu odnětí svobody samo o sobě ještě neznamená, že odsouzený jím prokázal zákonem požadované polepšení a nelze mezi ně klást rovnítko,“ napsala v rozhodnutí krajská soudkyně Naděžda Hájková.

Havlín již dříve uvedl, že když by byl propuštěn z vězení, má zajištěné bydlení a práci. Mohl by prý pracovat pro Diplomatickou akademii, se kterou spolupracoval už v době, kdy je za mřížemi. Jako tlumočník a poradce by pak mohl pracovat také v autocentru.

Reklama

Doporučované