Hlavní obsah

Z kostela do Londýna. Jak česká rocková kapela (málem) dobyla Británii

Devadesátky Jindřicha Šídla jsou součástí pořadu Šťastné pondělí.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Už je to třicet let, ale pro přímé účastníky je to nezapomenutelná událost: koncert skupiny Ectasy of Saint Theresa v kostele svatého Ducha.

Článek

Janu P. Muchowovi bylo tehdy dvacet a v uvolněné atmosféře porevoluční Prahy, kde nebylo nic nemožné, založil skupinu Ectasy of Saint Theresa. Fanoušek britské kytarové hudby se dokonale trefil do vkusu podstatné části pražské mládeže.

Vrcholem tehdejší existence „Extáze“ se stal v září 1991 koncert v kostele svatého Ducha v Praze na Starém Městě. A jak to tehdy u podobných akcí, které na sebe postupem času nabalily nálepku „legendární“, bývalo, nešlo o žádný hluboce promyšlený plán: Mladí muzikanti si koncert dohodli v tehdy populárním Mamma clubu přímo u kostela.

A rychle bylo jasné, že Praha bude Muchowovi a jeho přátelům brzy mladá. Pokus prorazit v nabité konkurenci v Británii skutečně skoro vyšel. Skoro…

O třicet let později je z Jana P. Muchowa vyhledávaný skladatel filmové hudby, držitel čtyř Českých lvů a vyhledávaný producent. „Extáze“, která od roku 1991 prošla mnoha personálními i stylovými změnami, stále oficiálně existuje, i když poslední koncert odehrála už víc než před pěti lety.

Podívejte se na rozhovor Jana P. Muchowa s Jindřichem Šídlem, návštěvníkem onoho nezapomenutelného koncertu, v pravidelné rubrice „Devadesátky“ satirického pořadu Šťastné pondělí.

Reklama

Doporučované