Hlavní obsah

Z Krymu uteklo prý 100 tisíc Ukrajinců. Bojí se o tom mluvit, aby nepřišli o domy a byty

Uprchlíci z Krymu. Podívejte se na jejich příběhy.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odhaduje se, že Krym opustily po ruské anexi poloostrova v roce 2014 desítky tisíc lidí, kteří se přestěhovali především do Kyjeva.

Článek

Natalija Mychjlyčenková patří mezi 27 tisíc lidí, kteří oficiálně opustili Krym. Prodala i svůj byt v Simferopolu, a to tři měsíce poté, co Rusko v roce 2014 ukrajinský poloostrov obsadilo.

„Po anexi, od prvního dne, jsem nepovažovala ty vlajky v ulicích a ta hesla za své, prostě to přestala být má země. Cítila jsem hněv a protest. Nemohla jsem se s tím smířit. Uvědomila jsem si, že jediný způsob, jak přežít, je vrátit se do své země,” říká Natalija.

Vlastníci tatarské restaurace v krymském městě Bachčisaraj také odešli. Restaurace Musafir byla kdysi špičkovým pohostinstvím, ale úředníci ji nechali zavřit. Rodinný podnik se proto přemístil do Kyjeva, kde otevřel dvě nové restaurace.

„Vzali jsme si náš tým z Bachčisaraje – několik kuchařů a číšníků, kteří nám pomohli zaučit nové zaměstnance tady v Kyjevě,” říká majitelka.

Počet lidí, kteří od roku 2014 opustili Krym, se podle údajů organizace „Krym SOS” blíží ke sto tisícům. Ale mnozí z těchto lidí prý neohlásili, že odcházejí, protože stále na Krymu vlastní majetek.

„Prostě se bojí, že budou soudně stíháni. To je jedna hrozba. A další věc je obava ze zestátnění jejich majetku – že by úředníci zabavili jejich domy a byty.”

Reklama

Související témata:

Doporučované