Hlavní obsah

Prezidenta Zemana stabilizovali. Co se dělo před odjezdem do nemocnice

Záznam tiskové konference ošetřujícího lékaře Miloše Zemana Miroslava Zavorala.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Pár minut po poledni sanitka převezla prezidenta Miloše Zemana do nemocnice. Při transportu z vozu byl v bezvládném stavu. V neděli večer informovala média, že je jeho stav stabilizovaný.

Článek

Miloš Zeman byl v neděli krátce po 13. hodině hospitalizován na oddělení intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice.

„Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí chronické onemocnění, pro které je léčen,“ uvedl jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral.

Dodal, že nemá od prezidenta souhlas zveřejnit přesnou diagnózu. „Diagnózu známe, jsme schopni zacílit léčbu,“ dodal Zavoral.

„Stav prezidenta je stabilizovaný, v nemocnici může být až 3 týdny. O převozu rozhodl šéf ÚVN před příjezdem Babiše do Lán,“ uvedly v neděli večer zdroje MF DNES.

Deník N popsal, co se odehrávalo před hospitalizací. Několik zdrojů listu potvrdilo, že prezident odmítal odjet před schůzkou s premiérem.

Sanitka s prezidentem z Lán – jednalo se o mobilní JIP – skutečně odjela asi dvacet minut poté, co zámek opustil premiér Andrej Babiš, který se dostavil na plánované setkání s prezidentem v 11:00. Zdržel se asi 45 minut.

„Prezident se s ředitelem Zavoralem v sobotu dohodl, že odjede do nemocnice až poté, co se setká s premiérem. Prezident je špatný pacient, záviselo to na něm. Přesvědčovali ho všichni včetně dcery a ženy, aby jel do nemocnice, a on do toho všem házel vidle. Opakovaně odmítl Lány opustit,“ uvedl pro Deník N zdroj ze Zemanovy blízkosti.

Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den.
Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

„Prezident republiky Miloš Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře prof. Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze,“ informoval po poledni hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Není zřejmé, jak schůzka Zemana s Babišem vypadala a nakolik spolu komunikovali.

Večer se pak Ovčáček vyjádřil pro Českou tiskovou kancelář. „Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,“ napsal Ovčáček. „Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,“ dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání.

Ovčáček zároveň uvedl, že Zemanově rodině a jeho nejbližším spolupracovníkům „od počátku leží na srdci zdraví pana prezidenta“. „Nikoliv politika. Je zároveň nutno zdůraznit, že současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,“ poznamenal mluvčí.

Za sanitkou odjel vozem směr Praha kancléř Vratislav Mynář a do Ústřední vojenské nemocnice přijely i manželka s dcerou. K nemocnici také přijelo několik policejních hlídek.

Ochranka se na místě snažila novinářům zabránit v tom, aby prezidenta po příjezdu do nemocnice spatřili. Roztáhla plachty a paravány. Přesto novináři popisovali, že prezident byl na lůžku v polosedě v bezvládném stavu a ošetřovatel mu přidržoval hlavu.

Jaké potíže trápí prezidenta, nekomentoval ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke uvedla, že hospitalizace byla plánovaná.

Po třech týdnech zpět na lůžko

Prezident se do nemocnice vrátil po necelých třech týdnech. Tehdy po propuštění – 22. září – ale prezidentovo okolí nepřipouštělo, že má Zeman vážnější potíže. Jako důvody hospitalizace uváděli lidé z prezidentova okolí dehydrataci a vyčerpání. Až těsně před volbami v pátek ráno mluvčí Jiří Ovčáček připustil, že je Zeman nemocný.

„Nemoc se může stát každému. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to už je věk, stáří, to se prostě mohou některé neduhy objevit,“ řekl mluvčí v Rádiu Zet.

Ani tehdy však neupřesnil, o jaké zdravotní potíže se jedná. Vysvětloval jimi ale, proč prezident zrušil naplánovanou účast v nedělní televizní debatě a proč nakonec Zeman odvolil do přenosné urny na lánském zámku a nikoli ve volební místnosti.

Bývalý prezident Václav Klaus tento týden řekl, že Zeman má potíže s játry. Deník N a ČRo Radiožurnál ve středu s odvoláním na sedm důvěryhodných zdrojů uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry.

Reklama

Doporučované