Hlavní obsah

Z LDN v Jablonném v Podještědí bude domov pro seniory a duševně nemocné

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj jedná o prodeji bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Areál je už dva roky prázdný, společnost SeneCura chce na jeho místě vybudovat moderní domov pro seniory a duševně nemocné.

Článek

Za zchátralý areál by měla firma zaplatit zhruba 9,2 milionu korun, domov se stovkou lůžek slibuje otevřít do tří let. Prodej musí ještě schválit zastupitelstvo.

Areál léčebny je od roku 2019 prázdný, Krajská nemocnice Liberec, které patřil, přesunula pacienty do Nemocnice Frýdlant. Areál pak Liberecký kraj odkoupil od krajské nemocnice. „Od samého začátku bylo cílem využít ten prázdný areál k sociálním službám, zachovat chceme zaměstnanost v Jablonném, a důležité je, aby to bylo rychle,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Proto se podle něj kraj dohodl se soukromým investorem, který slibuje otevření zařízení do tří let. Pokud by byl investorem kraj, mohlo by to při všech výběrových řízeních podle Tulpy trvat i deset let.

SeneCura není pro Liberecký kraj neznámou společností, před dvěma lety otevřela ve Vratislavicích soukromý domov pro seniory s celkovou kapacitou 148 míst, z toho 30 je určeno pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným druhem demence. Také v Jablonném by měl vzniknout domov se zvláštním režimem určený zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí a duševně nemocné, kde bude 40 lůžek určeno pro lidi od 30 let, z toho 20 lůžek pro lidi se závažným duševním onemocněním, dalších 40 lůžek bude pro seniory. Projekt počítá i s deseti lůžky pro postižené, stejný počet lůžek bude mít odlehčovací služba.

Liberecký kraj má asi 800 lůžek ve svých domovech pro seniory a zhruba stejnou kapacitu mají krajské domovy se zvláštním režimem. V celém kraji je přes 2500 takových lůžek, v tom jsou ale zahrnuta i zařízení městská a soukromá. Podle odhadů bude třeba v nejbližších letech vybudovat kolem 500 nových míst. Při nákladech kolem dvou milionů korun na lůžko to ale představuje zhruba miliardovou investici a takové peníze kraj nemá. Řešením jsou proto soukromí investoři. Spolupráce se SeneCurou je pilotním projektem.

Reklama

Doporučované