Hlavní obsah

Z lékáren zmizely některé léky. Stát chystá změnu pravidel pro jejich prodej. Pomůže to?

Duel: prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba versus náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel o nedostatku léků.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Vakcíny proti žloutence nebo léky na průjmová onemovnění. To je pár příkladů přípravků z poslední doby, které chyběly v českých lékarnách. Pacienti už by do budoucna takovou situaci podle plánu Ministerstva zdravotnictví zažívat neměli. Stát se totiž chystá přepsat pravidla pro prodej léků. Dostatek přípravků by v lékarnách nově měli povinnost zajišťovat přímo výrobci. Lékárníkům ale v novém systému chybí jasná pravidla.

Článek

Vyřeší tedy změny skutečně problémy s nedostatkem léků?

Diskutují náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel a prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Česko řeší problém s vývozem léků, které jsou v tuzemsku levnější než v okolních zemích. Kvůli volnému pohybu zboží v EU je ale možné je vyvážet.

„Některé léčivé přípravky se stávají lákavým zbožím pro přesměrování na jiné trhy, zejména v souvislosti s efektivní cenovou regulací léčivých přípravků v České republice, která zajišťuje pro české pacienty nižší ceny než v jiných státech Evropské unie,” tvrdí náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel.

Připravovaná novela v září půjde do připomínkového řízení. Mohla by pak začít platit v průběhu příštího roku. České Ministerstvo zdravotnictví se inspirovalo pravidly, která platí na Slovensku. Povinnost zásobování v případě nedostatku tam mají výrobci, kteří musejí zajistit, že bude pacientovi s platným receptem lék dodán. V Česku mají tuto povinnost distributoři léčiv, podle ministerstva i lékáren to ale moc nefunguje. Půjde o zákonem vymezené, takzvané emergentní situace, výrobce bude muset lék dodat do dvou dní.

Nedostatek léků v českých lékárnách je způsoben celou řadou faktorů, například výpadky ve výrobě, nutností stahovat z trhu šarže, u kterých se objevila závada v jakosti, nebo takzvanými reexporty neboli vývozy léků ze země. Ministerstvo už nyní u léků, u nichž hrozí nedostatek, může vývoz mimořádně zakázat.

„Nově bude stanoveno, že léčivý přípravek dodaný na trh může dodat do jiného členského státu nebo do třetí země pouze takzvaný držitel rozhodnutí o registraci, tedy výrobce tohoto léčivého přípravku nebo jím písemně pověřený distributor,” popisuje svůj plán ministerstvo. Ten si také musí vyhodnotit případné ohrožení dostupnosti.

„Předpokládáme, že do několika týdnů  bude příslušná novela zákona o léčivech připravena v paragrafovém znění a spustí se připomínkové řízení ze strany odborné veřejnosti včetně České lékárnické komory a dalších zainteresovaných institucí,” dodal náměstek.

Lékárníci mají ale výhradu k novým pravidlům už teď. „Standardní systém objednávání léčiv musí lékárníkovi umožnit, aby svému pacientovi zajistil léčivý přípravek s předstihem, tj. k výdeji v lékárně v okamžiku předložení receptu pacientem. Zavedení emergentního systému slibuje pouze dodání léků do dvou dní při jeho nedostatku v distribuční síti, neřeší ale celkový problém. Za účinnou a zcela dostatečnou regulaci reexportu považujeme kompetenci držitele registrace (výrobce) vývoz svých přípravků z České republiky zakázat,” tvrdí prezident České lékarnické komory Lubomír Chudoba.

Podle komory chybělo v polovině července v českých lékárnách asi 170 druhů léčiv. Nejčastěji chyběl v lékárnách Ercefuryl, lék na akutní průjem, Vasocardin na vysoký tlak, antibiotika Ospen a Doxybene či lék na léčbu prostaty Duodart. Chyběla také vakcína Havrix Junior na žloutenku typu A, která nemá v Česku adekvátní náhradu.

Reklama

Doporučované